Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOŠ TRAJE POTRAGA

VIDEO Događa se jednom u 1000 godina: Oluja poharala najtoplije mjesto na svijetu, bujica nosila sve pred sobom

Dolina smrti
Dolina smrti Foto: Afp
Dolinu smrti ovih je dana poharala snažna oluja popraćena kišom, koja je poplavila taj nacionalni park. Još se traga za zarobljenima, a štete su velike.

Nedavna oluja i jake kiše u Dolini smrti osim što su poplavile ceste, oštetile su i infrastrukturu te odnijele automobile. Meteorolozi i službenici parka opisuju to kao događaj koji se zbiva jednom u tisuću godina.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Ilustracija Poplave u Velikoj Britaniji Ogromna šteta nakon oluja: Izlile se velike rijeke, obustavljen promet, izdano 600 uzbuna...

U samo tri sata na Dolinu smrti palo je za 75 posto prosječne godišnje količine padalina, poručili su stručnjaci NASA-inog opservatorija za Zemlju, a u tom trenutku stotine posjetitelja i djelatnika parka ostali su zarobljeni, jer su svi putevi bili neprohodni.

Voda se povukla, ali je za sobom ostavila naslage blata i šljunka, a u akciju spašavanja ljudi krenule su i spasilačke službe, piše Guardian.

Provjera još traje

Nema izvještaja o ozlijeđenima, ali kalifornijske službe pregledavaju park iz zraka, navodi se u priopćenju Službe nacionalnog parka, kako bi se potvrdilo da vozila još uvijek nisu zaglavljena u udaljenim područjima parka.

Daniel Berc, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Las Vegas, opisao je potop kao povijesni događaj koji se zbiva jednom u 1000 godina s vjerojatnošću od 0,1 posto tijekom određene godine. 

 Ali događaji poput ovog, za koje se nekada smatralo da su izuzetno rijetki, su u porastu. Znanstvenici otkrivaju da su vremenski ekstremi, potaknuti klimatskom krizom, sve vjerojatniji i na američkom zapadu.
Dolina smrti je najsuše mjesto u Sjevernoj Americi i poznata je po temperaturama koje su se znale popeti više nego bilo gdje drugdje na Zemlji.

Nadzornik parka Mike Reynolds rekao je da će trebati vremena za ponovnu obnovu, dodavši da dužnosnici još uvijek rade na procjeni štete, koja je obuhvatila 3,4 milijuna hektara i više od 1000 kilometara cesti u parku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene