Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"POSTUPAK NIJE JAVAN"

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine: Optužnica za zločine u Oluji "nije postala pravomoćna"

Aktualno Galerija Vojni avion - 1 Vojni avion - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojni avion - 2 Vojni avion - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojni avion - 3 Vojni avion - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojni pilot Vojni pilot Foto: DNEVNIK.hr +0 Danijel Borović Galerija 1/5 >>
Iz Srbije šok za četvoricu umirovljenih hrvatskih pilota koje tamošnje tužiteljstvo tereti za ratni zločin u BIH nad srpskim civilima u Oluji. Optužnica je napisana, ali hrvatska strana o njoj službeno nije obaviještena. No, država će ih - uvjeravaju danas u Vladi - zaštititi. U svoju nevinost ne dvoji jedan od vojnih pilota s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Umirovljenog vojnog pilota Danijela Borovića optužnica za ratni zločin nad srpskim civilima u Oluji napisana u Beogradu - ne plaši. Ali ipak priznaje... "Nisam zabrinut u pravom smislu, ali da je ugodna situacija - nije. Pogotovo što znam da sam radio, odnosno, nisam."

Borovića, Vladimira Mikca, Zdenka Radulja i Željka Jelenića terete da su u kolovozu '95. iz zraka bombardirali izbjegličku kolonu kod Bosanskog Petrovca i Novog Grada. U napadima je ubijeno 13 osoba, 24 su ranjene. Tužiteljstvo ne otkriva detalje.

Za Dnevnik Nove TV Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije odgovara: "Kako se u konkretnom slučaju radi o optužnici koja nije postala pravomoćna, nismo u mogućnosti odgovoriti Vam na postavljena pitanja imajući u vidu da kazneni postupak u ovoj fazi nije javan."

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

O tome se priča godinama, kaže Borović i negira da je osobno naređivao. "Nisam bio na toj razini zapovijedanja da bih ja donosio odluke o letu. Donosile su se na višoj razini, ja sam više bio pilot. A i nisam sudjelovao u izvršenju, jer od 4. veljače 1992., kad sam preletio prvim MiG-om u Hrvatsku, nisam prelazio BiH granicu ni zrakom ni cestom."

Tužiteljstvo predlaže da im se sudi u odsutnosti. Službeno još nisu obavijestili Hrvatsku. "Imamo načine kako da na to odgovorimo. Čekat ćemo hoće li nešto doći, kad dođe odgovorit ćemo čvrsto, ozbiljno, štiteći nacionalne interese, vojnike, branitelje, zapovjednike...", rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

Kao i premijer, i Ministarstvo pravosuđa problematizira nadležnost srbijanskih institucija u postupcima ratnih zločina.

"Osporavamo taj propis temeljem kojeg oni postupaju, tu se utvrđuje određena kvazi jurisdikcija koja je za nas neprihvatljiva. Tako da što se tiče nadležnosti ona je dosta problematična - i mi ju kao takvu ne prihvaćamo", kaže ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Složni u osudi poteza iz susjedne države - i politički rivali! Traže da država zaštiti pilote. A na razgovor pozove srpskog veleposlanika i uruči mu notu.

"Da mu kažemo da u što kraćem roku utječe na svoje politički dirigirano pravosuđe i tužiteljstvo da ne uznemirava hrvatsku javnost", kaže Željko Sačić iz Hrvatkih suverenista.

"Srbija je u tom ratu bila agresor, prema tome sve su stvari čiste. Ne vjerujem u te njihove priče i ne vjerujem da su naši piloti bilo što zgriješili i
napravili bilo što pogrešno", ističe Franko Vidović iz Odbora za obranu. 

U to ni oni ne dvoje - dok čekaju da beogradski sud potvrdi prvu optužnicu u Oluji. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene