Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKOLJ U TURISTIČKOM NASELJU

Potvrđeno 12 mrtvih, očevici kažu - 'Napadači su vikali 'Allahu akbar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U turističkom naselju Grand Bassam u Obali Bjelokosti došlo je do pucnjave u kojoj je stradalo najmanje 12 osoba.

Ministar unutarnjih poslova Obale Bjelokosti potvrdio je da je 'neutralizirano' 6 osoba koje se izravno povezuje s napadima u turističkom središtu u ljetovalištu Grand Bassamu, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nova vrsta zločina' Zemlja straha: Nestala djeca pronađena osakaćena Slika nije dostupna Epidemija se širi Liberija zatvorila škole, američki volonteri odlaze zbog ebole

Najmanje je 12 osoba, među kojima četiri iz Europe, ubijeno u nedjelju kada je skupina naoružanih muškaraca otvorila vatru na osobe koje su se zatekle na plaži u ljetovalištu Grand Bassamu u Obali Bjelokosti, izvijestila je policija.

"Zasad raspolažemo podatkom o 12 mrtvih, među kojima su četiri Europljanina... Trenutačno provodimo operaciju čišćenja", rekao je predstavnik policije za Reuters.

U nedjelju poslijepodne, kraj jednog od najpopularnijih parkova u Ankari eksplodirala je autobomba koja je usmrtila najmanje 25 osoba. Jedan očevidac rekao je kako je jedan od napadača vikao "Alahu akbar" (Bog je velik na arapskom), prenosi agencija AFP izjavu iz grada koji se nalazi 40-ak kilometara od glavnoga grada Abidjana. Napadači su bili "jako naoružani i nosili su maskirne kape i pucali su na goste u hotelu Etoile du Sud (Južna zvijezda) u kojem je sada mnogo turista u ovo doba godine, rekao je drugi očevidac za agenciju AFP. Nije poznato što se dogodilo s napadačima, no policija javlja kako je u tijeku 'akcija čišćenja'.

Vlasti su već ranije objavile da su naoružani muškarci upali u dva hotela na jugu Obale Bjelokosti. Snage sigurnosti ubrzo su stigle na mjesto pucnjave, a naveli su kako je među stradalima 5 muškaraca iz Obale Bjelokosti, 5 žena još uvijek nepoznatih nacionalnosti, te jedno dijete. Goste turističkog naselja pozvali su da ne paničare, a sve koji će napuštati zemlju nek izbjegavaju prostor oko mjesta napada.

Kako javlja lokalni stručnjak za geopolitiku i sigurnost Michael Horowitz, napadači su do hotela stigli čamcem, preko plaže, što podsjeća na pucnjavu u hotelu u Tunisu. Navodno su napadači tražili 'zapadnjake' u turističkom naselju, a prema neslužbenim informacijama ubijeno je najmanje 15 osoba, među kojima pet Europljana.

Tijekom dana u jednom od hotela napadnutog turističkog naselja boravila je američka delegacija, tu je informaciju potvrdila američka ambasada u Obali Bjelokosti.

 

Nedaleko od hotela pronađena je prsluk - bomba i nekoliko ručnih granata, a prema riječima očevidaca napadači su prilikom pucnjave vikali 'Allahu Akbar' (Bog je velik).

Navodno se radi o dvojici napadača koji su kalašnjikovima upali u Hotel Etoile du Sud u popularnom turističkom mjestu Grand Bassam koje se nalazi 40-ak kilometara udaljeno od Abidjana, gospodarskog središta zemlje.

Tijekom večeri odgovornost za napad preuzela je afrička Al Kaida.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene