Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trbuhom za kruhom

Novi destinacija: Katar sve privlačniji gastarbajterima iz BiH!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katar je postao sve zanimljiviji radnicima iz naše regije. Mnogi upravo tamo odlaze 'trbuhom za kruhom'.

Bliskoistočna zemlja Katar je postala vrlo zanimljiva građanima BiH. Tamo ponajviše odlaze građevinski radnici, kompjutorski stručnjaci i inženjeri. No, bez obzira koju vrstu posla obavljaju, radnici su zadovoljni zaradom i uvijetima rada. Jedino na što im se teško priviknuti su ekstremne vrućine. 'Bolje je i u Katru na plus 50 nego ovdje raditi za 400 maraka', kazao je Marko Vujanić iz Gradiške koji se prije nekoliko mjeseci vrati kući.

Mjesečna plaća je 2.000 konvertibilnih maraka. No, posao nije lagan. Zoran Lojpur iz Trebinja se vratio s pozitivnim iskustvima, a istaknuo je i da se nema na što požaliti. 'Nisam otišao kako bi radio za Microsoft, već za građevinsku firmu. Dobio sam više nego sam očekivao – živio sam u vili, svi smo imali bazen i internet', kazao je za Deutsche Welle.

>>
U Kataru uhićeni novinari koji su došli izvijestiti o tamnoj strani SP-a

Na privremeni rad u Katar ne odlaze samo građevinski radnici, već i visokoobrazovani mladi ljudi. Najviše stručnjaci iz informatičnih tehnologija. Posla ima i za arhitekte, među kojima je i Jasminka Usanović iz Sarajeva koja je prije šest mjeseci otišla u Dohu. Tamo planira ostati još najmanje četiri godine.

'Tamo se puno više cijene trud, rad i znanje, nego u BiH. U tvrtki u kojoj radim, radi još jedna djevojka iz BiH, a vjerujem da još ljudi doći', kazala je Jasminka.

Katar je jedno od najvećih svjetskih gradilišta. Naime, počele su pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održati 2022. godine. U izgradnju infrastrukture bit će uložene milijarde dolara kroz idućih par godina. U tome su mnogi vidjeli priliku pa odlaze u Katar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan BRAVO, VATRENI! Navijačko ludilo u Lijepoj Našoj: Pogledajte kako se navijalo i slavilo diljem Hrvatske Slika nije dostupna VJERUJE U PROLAZAK SKUPINE Bivša predsjednica stigla u Katar: "Nisam se još čula s izbornikom Dalićem. Moram se spremiti za utakmicu"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene