Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi tvrde suprotno

Njemački liječnici tvrde da su u organizmu Navaljnog pronašli otrovnu tvar. Vlasti su pred njegovu bolničku sobu postavile stražu

Heiko Mass - njemački ministar vanjskih poslova
Heiko Mass - njemački ministar vanjskih poslova DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Heiko Mass - njemački ministar vanjskih poslova Galerija 1/1 >>
Iz bolnice u ruskom gradu Omsku, gdje je Navaljni prvo primljen, naglasili su da u njegovom tijelu nisu pronašli nikakav otrov i da su mu spasili život.

Njemački liječnici kažu da je Aleksej Navaljni ipak otrovan. Završili su s ispitivanjima velikog Putinovog kritičara i kažu da su u njegovom tijelu pronašli tvar koja djeluje na živčani sustav. Vlasti su kod njegove sobe postavile stražu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

A iz bolnice u ruskom Omsku, gdje je Navaljni prvo primljen, kažu da su mu spasili život. Naglasili su i da u njegovom tijelu nisu pronašli nikakav otrov.

„Da smo pronašli neku vrstu otrova koja bi bila potvrđena, onda bi nam bilo puno lakše. Bila bi jasna dijagnoza, jasno stanje i znalo bi se kako provesti liječenje“, kazao je Anatolij Kaliničenko, zamjenik glavnog liječnika bolnice u Omsku.

„Ja sam jedan od onih koji temelje svoje prosudbe na činjenicama, a u slučaju Navaljni nedostaje još puno činjenica - medicinskih, a vjerojatno i kriminoloških“, smatra Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

Podsjetimo, Putinovu kritičaru Alekseju Navaljnom pozlilo je na letu iz Sibira za Moskvu prošlog tjedna. Primljen je u bolnicu u gradu Omsku no njegovi pristaše tražili su da ga se prebaci na liječenje u Njemačku. Ruski liječnici prvo transport nisu odobrili jer su tvrdili da njegovo stanje to ne dopušta no u nedjelju ujutro ipak je zrakoplovom prevezen u Berlin. 

Njegov tim tvrdi da je u zračnoj luci prije polijetanja popio čaj u kojemu je bio podmetnut otrov. Iz bolnice u Omsku tvrdili su da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest. 

Merkel pozvala da se kazne odgovorni za trovanje

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navaljnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja.

"Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni", rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom. 

Ruski liječnici tvrde suprotno

Ruski zdravstveni dužnosnici rekli su u ponedjeljak da je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku prošli tjedan, što je suprotno dijagnozi njemačkih liječnika koji ga liječe u Berlinu.

Navaljni nije pokazivao znakove trovanja kad je hospitaliziran u klinici, a testiran je na široki spektar supstanci, uključujući i inhibitore, izjavilo je ministarstvo zdravstva u Omsku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene