Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv terorizma

Njemačka objavila niz sigurnosnih mjera protiv terorista, čak i mogućnost oduzimanja državljanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere predstavio je u četvrtak niz sigurnosnih mjera koje bi trebala povećati sigurnost građana od terorističkih napada, uključuju i mogućnost oduzimanja njemačkog državljanstva i protjerivanje osoba koje su se borile u redovima islamista.

'Nama je hitno potrebno uvođenje ubrzanog postupka protjerivanja osoba koje su se ogriješile o zakon ili od kojih prijeti opasnost', rekao je ministar Thomas De Maiziere, inače član kršćansko-demokratske unije CDU.

Pročitajte i ovo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra Ilustracija Traže pomoć od građana Njemačka intenzivno traga za trojicom terorista: Zbog sumnje zatvorili željeznički promet

On je najavo mjeru koja bi omogućila oduzimanje državljanstva osobama koje su se borile u redovima terorističkih skupina.

U svrhu lakšeg protjerivanja stranaca za koje ne postoji zakonska osnova ostanka u Njemačkoj, De Maiziere je najavio čitav niz mjera koje bi uklonile dosadašnje razloge otežanog protjerivanja.

Između ostalog se planira promjena tzv. trpnog boravišnog statusa (Duldung) koji se dodjeljuje osobama koje u načelu ne bi smjele boraviti u Njemačkoj, ali se zbog raznih razloga, uglavnom humanitarne prirode, njihovo protjerivanje odgađa.

'Ubuduće će odgoda protjerivanja biti svedena na najmanju moguću mjeru, a za to vrijeme će biti smanjene i socijalne povlastice', rekao je De Maiziere reagirajući tako na kritike dijela javnosti posljednjih tjedana da država postupa preblago prema osobama koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj a kojih je prema nekim procjenama oko 30.000.



Kritike su se pojačale nakon otkrića da je atentator koji se sredinom srpnja raznio u bavarskom Ansbachu bio sirijski izbjeglica koji je već odavno trebao biti protjeran, ali je zbog zdravstvenih razloga njegovo protjerivanje odgađano.

De Maiziere je u vezi sa zdravstvenom skrbi najavio mogućnost ukidanje obveze šutnje za liječnike i zdravstvenog osoblja, ukoliko je očito da od pacijenta, kao što je to bio slučaj s atentatorom iz Ansbacha, dolazi prijetnja.

S obzirom da su liječničke udruge najavila otpor ovim pravilima, De Maiziere je najavio kako se teži postizanju sporazuma s liječnicima koji bi 'zadovoljio obje strane'.

Jedna od najavljenih mjera uključuje i pojačane aktivnosti sigurnosnih službi u tzv. Darknetu, dijelu interneta koji je nepristupačan širem krugu korisnika i u kojem se ilegalno trguje oružjem.

De Maiziere je predstavljajući svoj plan naglasio kako država 'ne može jamčiti 100-postotnu sigurnost' ali da može 'učiniti sve što je moguće' kako bi se povećao stupanj sigurnosti građana.

Ministar je rekao kako predstavljene mjere mogu biti 'primijenjene vrlo brzo', još u tijeku aktualnog izbornog razdoblja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene