Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Traže se'

Njemačka obavještajna agencija špijunirala Francuze i EU za Amerikance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere opovrgava tvrdnje o zataškavanju.

Njemačka obavještajna agencija (BND) je za račun američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) špijunirala visoke francuske dužnosnike i institucije Europske unije, izvješćuju u četvrtak njemački mediji.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Informacije koje su 'procurile' iz povjerljivog izvješća BND-a govore da je njihova prislušna postaja u Bad Aiblingu špijunirala francusku predsjedničku palaču i ministarstvo vanjskih poslova te Europsku komisiju (EK).

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere opovrgava tvrdnje o zataškavanju, no tabloid Bild je objavio njegovu fotografiju s dugačkim nosom dostojnim Pinokija.

'Gospodine de Maiziere', vrišti na naslovnici Bilda: 'Nekažnjeno lažete'.

BND, kako se doznaje iz dijelova izvješća, prikupljao je informacije o europskim tvrtkama na zahtjev Washingtona koji je želio znati krše li te tvrtke trgovinski embargo.

BND tijekom operacije nadzora nije obrađivao njemačke ili američke dužnosnike jer su oni zaštićeni sporazumom BND-a i NSA iz 2002.

Putin optužio zapadne špijune za urotu uoči izbora

Iz izvješća je također 'isplivalo' da je njemačka vlada 2008. znala da NSA špijunira europske tvrtke za proizvodnju oružja.

Vlada u Berlinu je, kako javljaju njemačke televizijske postaje, u operacijama BND-a pronašla 'propuste'.

Kao bivši ministar upravo je Thomas de Maiziere 2008. bio direktno odgovoran za njemačku obavještajnu službu i upravo tada, kako se navodi, BND je prvi put obavijestio ured kancelarke da su njegovi agenti pomagali NSA-u u špijuniranju europskih aeronautičkih i vojnih kompanija, poput koncerna EADS i Eurocoptera koji su sada dio 'Airbus grupacije' sa sjedištem u Francuskoj i koja proizvodi civilne i vojne zrakoplove, rakete, satelite, svemirske sustave, helikoptere i razno naoružanje.

De Maiziere opovrgava da je išta o tome znao i tvrdi da nikoga nije obmanuo. Također, istaknuo je da su podaci povjerljivi te da ne može ništa javno komentirati.

Ameri uhvatili ruske špijune i ostali iznenađeni

Ipak, svi se i dalje pitaju tko je još znao o zajedničkom špijuniranja BND-a i Amerikanaca na uštrb Francuza i EU-a. Jedan njemački list je na naslovnici objavio poster s naslovom 'Traže se', a među brojnim slikama političara i javnih djelatnika, koje sliče na fotografije iz policijskih arhiva, je ona same kancelarke Angele Merkel.

U Njemačkoj, koja se smatrala žrtvom američke špijunaže, a sada se otkriva da je za račun SAD-a špijunirala ostale Europljane, vlada opće zgražanje ovim skandalom. Na vladu raste pritisak da prizna koliko je o svemu znala.

Predsednik oporbene Ljevice Gregor Gysi kaže da je suradnja NSA i BND 'skandal', optužujući kabinet kancelarke za ogroman propust u nadzoru BND-a.

'Kabinet kancelarke je nadzorno tijelo. Ili nisu znali pa je njihov nadzor beskoristan, ili su znali i bili uključeni u protuzakonite akcije', rekao je Gysi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene