Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Francuzi zatvrali oči

Bombastična tvrdnja bivšeg britanskog premijera: "Njemačka je htjela da Rusi brzo pregaze Ukrajinu"

Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Afp
Boris Johnson izjavio je da je Njemačka priželjkivala brzi poraz Ukrajine, dok je Francuska čitavu situaciju negirala sve dok ruske trupe nisu prešle granicu.

Bivši britanski premijer Boris Johnson komentirao je stav europskih velesila na rusku invaziju. Optužio je Njemačku da je htjela da u slučaju rusko-ukrajinskog rata on bude kratak, dok je za Francusku rekao da je na cijelu situaciju zatvarala oči. Tvrdi da ni Talijani nisu u početku blagonaklono gledali na pomoć Ukrajini.

Iako je naglasio da su se države EU-a kasnije usuglasile i sada pružaju postojanu potporu Ukrajini, to nije bio slučaj u razdoblju prije 24. veljače.

Boris Johnson Boris Johnson (Foto: Afp)

"Njemački je stav u jednoj fazi bio da ako se to već dogodi, što bi bila katastrofa, onda bi bilo bolje da se cijela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane od borbe. Mislio sam da je to katastrofalan način gledanja na stvari, ali mogu razumjeti zašto su tako mislili," rekao je Johnson za CNN.

Pročitajte i ovo Boris Johnson Neće natrag u Downing Street Boris Johnson odustao od utrke za vođu Konzervativne stranke: Objasnio i zašto

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je EU u odgovaranju Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu posjetivši ga u Kremlju samo nekoliko tjedana prije nego što je ruski čelnik naredio svojim trupama da uđu u zemlju.

U ožujku je šefu francuske vojne obavještajne službe, generalu Ericu Vidaudu, rečeno da podnese ostavku djelomično zato što nije uspio predvidjeti rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je tada izvor CNN-u.

Pročitajte i ovo Boris Johnson ODMAH SE ISPRAVIO Koji lapsus bivšeg britanskog premijera! "Hvala inspirativnom vodstvu Vladimira Putina..."

Johnson je također kritizirao talijansku vladu koju je tada vodio Mario Draghi. "U jednoj su fazi jednostavno rekli da neće moći podržati stajalište koje smo zauzeli zbog ovisnosti o ruskom plinu," rekao je.

Za kraj je rekao kako je Europa shvatila da se Putinu može suprostaviti samo ako se ujedini, što je i učinila.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene