Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvog dana 2016.

Nizozemska od Luksemburga preuzela predsjedništvo EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska je u petak od Luksemburga preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.

S prvim danom 2016. započinje i novi predsjedavajući trio - tri sukcesivna predsjedništva (Nizozemska, Slovačka i Malta), koji će u sljedećih godinu i pol predsjedati Vijećem Europske unije.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Zbijanje redova Ima li još šokova ovog petka? SDP se okupio na sjednici Predsjedništva

Usvajanjem Lisabonskog ugovora, koji je uveo funkcije stalnog predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, rotirajuće predsjedništvo uvelike je izgubilo na važnosti, ali ipak ima svoju težinu jer predsjedavajuća zemlja vodi pregovore o usklađivanju zakonodavnih prijedloga u institucijama EU-a.

I predsjedavajuća trojka uvedena je Lisabonskim sporazumom kako bi se omogućio lakši prijelaz s jednog predsjedništvo na drugo te osigurao kontinuitet.

Nizozemska preuzima predsjedništvo u trenutku kada EU stoji pred povijesnim izazovima - pitanju britanskog odlaska ili ostanka u Uniji, sigurnosnim nedostacima koji ugrožavaju schengenski prostor, migrantskoj krizi te jačanju euroskepticizma.

Nizozemska je jedna od šest zemalja utemeljiteljica Europske unije, koja je do sada predsjedavala 11 puta - zadnji put 2004. godine. Među deset je najkonkuretnijih i za poslovanje najpovoljnijih zemalja u svijetu.

Jasno postavljeni prioriteti

Tijekom svoga predsjedanja Nizozemska je najavila da će se usredotočiti na sljedeće prioritete: integralnom pristupu prema migracijama i međunarodnoj sigurnosti, poticanju inovativnosti i stvaranju radnih mjesta, stabilnoj i čvrstoj monetarnoj uniji te klimatskoj i energetskoj politici okrenutoj budućnosti.

Nizozemci najavljuju da će tijekom svoga predsjedanja raditi na istinskoj povezanosti građana i europskih institucija, koje građanima izgledaju prilično udaljene.

Nizozemska također želi da se EU usredotoči na bitno, što podrazumijeva da se jasno razgraniče ovlasti EU-a od ovlasti nacionalnih država. Također želi raditi na poboljšanju europskog zakonodavstva koje treba biti što jednostavnije i što manje opterećivati nepotrebnom administracijom poslovne subjekte, građane i vlade.

Tijekom šestomjesečnog predsjedanja, svi neformalni ministarski sastanci održat će se u Amsterdamu, jedan dio u Nacionalnom pomorskom muzeju, a drugi u zgradi Europa. Tijekom tih šest mjeseci očekuje se 17.500 službenih gostiju.

Ovo nizozememsko predsjedništvo koristit će isti logo koji je korišten i za vrijeme zadnjeg predsjedništva 2004. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene