Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedoumice oko Fortenove

Slučaj koji je poprimio ozbiljne međunarodne razmjere: Niz otvorenih pitanja i već jedna otkazana suradnja

Aktualno Galerija Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik RH Foto: DNEVNIK.hr +0 Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Galerija 1/3 >>
Još je niz otvorenih pitanja u istrazi oko operacije Fortenova. Domaći istražitelji fokusirali su se na provjeru igrača iz pozadine, za koje vjeruju da su u poslovnom pothvatu pomagali arapskom ulagaču, koji je danas ostao i bez PR agencije u Hrvatskoj.

Je li arapski ulagač u kupnji ruskog dijela Fortenove imao pomagače u Hrvatskoj? Tim se pitanjem bavi istraga državnih tijela i SOA. Službeno ne potvrđuju stoje li iza transakcije i hrvatski biznismeni poslovno povezani s Rusima - Miodrag Borojević i Krešimir Filipović. Ali to ni ne demantiraju. Oni su nedostupni i na službene upite ne odgovaraju, ali provjerava se i njihova uloga.

"Postoje čvrste naznake da je riječ o zaobilaženju sankcijskog režima, što je kažnjivo djelo. I svi oni koji su europski, pa i hrvatski državljani - ako su sudjelovali u tome doći će pod udar zakona koji predviđa i zatvorske kazne“, kaže Frano Matušić, državni tajnik u MVPEI-u.

U DORH -u o svemu još šute, ne otkrivaju jesu li i hoće li dati nalog policiji da se uključi u slučaj koji je poprimio ozbiljne međunarodne razmjere. Podsjećaju na to i u Vladi - i kažu - žele sve rasvijetliti.

"I što se tu točno dogodilo i tko je u biti tu ulagač i je li ta cijela operacija provedena na zakonit način", kazao je Andrej Plenković.

"Ako je rađeno na nezakonit način, sigurno da će određene sankcije imati i ta transakcija i neće biti legalizirana i valorizirana i ti ljudi koji su to radili i imat će problema", jasan je potpredsjednik Vlade RH Oleg Butković.

Predsjedniku je zasmetao prvi odgovor šefa Vlade novinarima - pitajte tajnu službu!

"To se tak' ne govori, ispada da je SOA ta koja vodi državu...", komentirao je Milanović.

Njega nisu informirali, kaže. Iako je u operaciji Fortenova još puno nepoznanica - Milanović posve siguran da arapski investitor nije radio sam - imao je pomoć!

"Ja sam uvjeren da je imao nekog posrednika, 100%. Neka kažu tko je taj, ako je to kažnjivo djelo, a ja ne mislim da je kažnjivo prema onom što znam, ne vjerujem da je jedan, ima ih više!", poručio je.

Hoće li i može li uopće ova priča dovesti do uhićenja - još je prerano govoriti. Dio oporbe tvrdi kako istražitelji već imaju ključ u rukama.

Pročitajte i ovo Andrej Grubišić u Dnevniku Nove TV Ekonomski analitičar o prodaji udjela u Fortenovi te je li ugroženo poslovanje: "Ultimativni bič je u rukama države"

Pročitajte i ovo Zašto je Fortenova važna za Hrvatsku? - 4 dnevnik nove tv donosi Zašto je pitanje vlasnika Fortenove važno za Hrvatsku? Pogledajte što sve obuhvaća ova velika grupa

"Navodno su Amerikanci našim službama dali popis osoba iz političkog života koji su financirani od strane Ruske Federacije, posredno ili neposredno", rekao je Nikola Grmoja.

U međuvremenu je jedna poslovna veza prekinuta. Zbog nepotpunih informacija koje su imali od klijenta i uvida u proces - potvrdili su za Dnevnik Nove TV - Millenium promocija neće nastaviti suradnju sa Saifom Alketbijem - tajanstvenim arapskim ulagačem, donosi reporterka Ivana Pezo Moskaljov.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene