Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sarkozy u Indiji

'Nije dopustivo da se talibani i Al Kaida sklanjanju u Pakistan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy komentirao je uvježbavanje terorističkih napada u Pakistanu.

Sarkozy je rekao da 'nije dopustivo za međunarodnu zajednicu da se teroristički napadi pripremaju na području Pakistana i da ih izvode skupine uvježbane u toj zemlji', u Mumbaju, odajući počast žrtvama napada 2008.

Pročitajte i ovo Dva desetljeća od napada na vlakove, drukčije džihadističke prijetnje Španjolskoj prošlo je 20 godina U najsmrtonosnijem terorističkom napadu u Europi ubijene 192 osobe: "Ne smijemo smanjiti oprez, imaju ogromnu sposobnost sposobnost mutiranja i prilagodbe" Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!"

>> WikiLeaks: Sarkozy naljutio Saudijce prilikom posjeta

'Nije dopustivo da sigurnost Indije mogu ugroziti terorističke skupine koje djeluju s teritorija susjednih država. Nije dopustivo za Afganistan i za naše vojnike da se talibani i Al Kaida sklanjaju u granična područja Pakistana', rekao je.

'Pakistan, demokratska, stabilna i napredna zemlja'

New Delhi i Washington optužili su islamističku skupinu koja djeluje u Pakistanu, Laškar-e-Tajbu (LeT) da stoji iza atentata u studenome 2008. u gospodarskoj prijestolnici Indije u kojima je poginulo 166 osoba.

'Francuska pridaje veliku važnost svojim vezama s Pakistanom, demokratskom, stabilnom i naprednom zemljom. Nikakva zla kob ne osuđuje Pakistan da mora biti žrtva i izvoznik svjetskog terorizma', dodao je.

'Očekujem da će pakistanske vlasti pojačati svoje napore i biti odlučne u borbi sa zločincima', istaknuo je francuski predsjednik.

'Indijski 11. rujan'

Komemoracija koju je predvodio Sarkozy održala se u jednom od hotelskih kompleksa koji su bili meta napada koje su u Indiji prozvali 'indijski 11. rujna'. Od 26. do 29. studenoga 2008. skupina deset terorista istodobno je napala više luksuznih hotela, željeznički kolodvor, židovski vjerski centar i bistro u Mumbaju.

Od tada Indija čini pritisak na Pakistan da se bori protiv terorističkih skupina na svom teritoriju i da sudbeno goni organizatore atentata.

Sarkozy završava četverodnevni posjet Indiji koji je protekao u znaku uspješnih gospodarskih pregovora tijekom kojih je potpisan prijedlog ugovora za kupnju dvaju francuskih nuklearnih reaktora EPR za potrebe postrojenja na zapadu Indije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene