Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nice: Karadžiću treba suditi u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji tužitelj Haaškog tribunala u procesu protiv Slobodana Miloševića Geoffrey Nice izjavio je danas "Dnevnom Avazu" da bi Radovanu Karadžiću bilo prikladnije suditi u Sarajevu, a ne u Haagu jer bi žrtve iznošenje dokaza u tom slučaju mogle slušati na svom jeziku i vidjeti ga licem u lice.

"Javnost i mediji sve to bi pratili i promptno reagirali, dokazi ne bi bili 'filtrirani' u sudnici kroz proces prevođenja, a dokumentacija koja je zapečaćena u procesu Miloševića mogla bi biti otvorena za potrebe suda u Sarajevu", rekao je Nice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carla del Ponte: Nisam kriva za skrivanje dokumenata Del Ponte: Nisam kriva za skrivanje dokumenata Slika nije dostupna Glavni pravni zastupnik Srbije opovrgava nagodbu s Carlom del Ponte

Osim toga svjedocima iz regije bilo bi lakše svjedočiti u Sarajevu nego putovati u Haag, dodao je on. Po Niceovim riječima potraživanje dokumenata putem međudržavne suradnje između Sarajeva i Beograda moglo bi biti plodnije.

"Beograd bi trebao početi dostavljati tražene materijale Sarajevu bez ograničenja koja su uspostavljena za dokumente iz državnih arhiva za suđenje u Haagu", istaknuo je Nice.

Sud u Sarajevu, jednako tako, automatski bi bio u poziciji koristiti dokazni materijal koji protiv Karadžića postoji u Haagu, dodao je Nice. Po Niceovu mišljenju suđenje Karadžiću u Sarajevu imalo bi još jednu prednost - proces ne bi bio opterećen rokovima izlazne strategije koju Tribunal sada ima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene