Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunska prevarantica

Raskrinkana je žena koja je 'pobjegla' zlostavljačima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Newsweek je raskrinkao Somaly Mam, jednu od najpoznatijih križarki za prava porobljenih žena tvrdeći da je i sama bila seksualna robinja. Njezini 'memoari' donijeli su joj milijune. No istina je potpuno prugačija...

Bila je najveći svjetski borac protiv trgovine ženama i seksualnog ropstva u Kambodži, a osim toga i njezina je priča bila posebna; kao malenu djevojčicu sa sela djed ju je prodao u seksualno roblje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zastrašujuće brojke Znate li koliko robova upravo sada radi za vas? Evo kako izračunati...

Pobjedničkog karaktera, žena koja je pobjegla zlostavljačima, ali i ljepotica, Somaly Mam privukla je pažnju svjetske javnosti; od Oprah, New York Timesa, Time magazina koji ju uvrstio među sto najutjecajnijih osoba na svijetu 2009. godine, a CNN ju je proglasio 'herojem' za 2007. godinu. Slava i njezina knjiga 'Izgubljena nevinost' fondacija Somaly Mam priskrbila je desetke milijuna dolara.

Međutim, kako piše CNN, pozivajući se na Newsweek, Somaly Mam obična je – varalica.

Novinar Newsweeka Simon Marks razgovarao je s poznanicima, seoskim vođama i rođacima Somaly Mam, a svi su oni opovrgnuli navode iz njezine autobiografije.

Starosjedioci sela Thloc Chhroy kazali su kako nikada nisu upoznali 'okrutnog djeda' koji ju je kao dijete pretvorio u ropkinju, bogatog kineskog trgovca koji ju je silovao ili nasilnog vojnika za kojeg je Mam kazala kako ju je prisilio da se uda za njega kao tinejdžerica.

Ispostavilo se da je Somaly Mam živjela normalnim obiteljskim životom na selu od 1981. do 1987. godine kada je završila srednju školu i položila ispit za učiteljicu. U svom malom selu bila je poznata kao vesela i lijepa djevojčica s pletenicama.

Otac je silovao, ostala trudna: 'Moja priča nije neobična, ili...'
 
Marks je kazao za CNN kako je pričao s nekoliko desetaka seljaka, bivšim učiteljima, seoskim vođama koji su bili u selu kada je Mam doselila sa svojom obitelji.

'Svi su oni kazali kako je odrasla u selu i kako je imala relativno normalan život', kazao je Marks. 

Mnogi ljudi u Kambodži već dugo sumnjaju u priču Somaly Mam, ali su se bojali njezine dvoličnosti; bila je uglađena i šarmantna u društvu sponzora, no ponašala se poput pravog tiranina, kažu neimenovani izvori.
 
Jedna od djevojaka koje javno istupale pod okriljem fondacije s pričama o seksualnom ropstuvi, Meas Ratha, priznala je kako je i njezina priča izmišljena. Nikada nije bila prodana u bordel, kako je izjavila na francuskoj televiziji 1998., već se roditelji nisu mogli brinuti za nju i sestru pa su završile u centru za izbjeglice 1997. godine čija je dopredsjednica bila i Somaly Mam.

Somaly Mam dala je ostavku na mjesto predsjednice fondacije koja je angažirala privatni odvjetnički ured da istraži njezinu prošlost.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene