Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijedak prizor

Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Izraelski premijer Yair Lapid i turski predsjednik Tayyip Erdoğan sastali su se u utorak na marginama Opće skupštine UN-a, što predstavlja prvi razgovor uživo između čelnika tih dviju država od 2008. godine, priopćio je ured izraelskog premijera.

Odnosi između Izraela i Turske, dviju zemalja saveznica SAD-a, dugo su bili na nezavidnoj razini zbog žestokih svađa oko palestinskog pitanja, no "otoplili" su posljednjih mjeseci, pri čemu se energetika pojavljuje kao ključno područje suradnje. Očekuje se da će dvije države uskoro razmijeniti nove veleposlanike, piše Reuters.

Osim što su razgovarali o energetici, izraelski premijer Yair Lapid  zahvalio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoğanu na razmjeni obavještajnih podataka između država i istaknuo zahtjev Izraela za povratak četvero svojih državljana, od kojih su dvojica vojnika, nestalih u Pojasu Gaze od rata 2014., izvijestio je Lapidov ured.

Turska, koja je i članica NATO-a, podržava militantnu islamističku skupinu Hamas, koja upravlja Gazom i koju velik dio Zapada označava kao terorističku skupinu. Taj je odnos često bio točka spora u nastojanjima da se obnove veze Turske i Izraela, podsjeća Reuters.

Pročitajte i ovo Doček predsjednika Erdogana na Pantovčaku Službeni posjet Hrvatskoj Erdoğan se susreo s Plenkovićem pa vratio na Pantovčak: Svečana večera s Milanovićem zatvorena je za javnost

Pročitajte i ovo Građani čekaju Erdoğanov dolazak Okupili se oko džamije VIDEO Ovakvo nešto ne viđa se svaki dan: Stotine ljudi čeka dolazak turskog predsjednika

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović Elegantna kao uvijek Milanović i supruga pozirali s predsjednikom Turske i njegovom prvom damom, dobro raspoložena Sanja ukrala je svu pozornost!

S druge strane, Ankara je bila ogorčena zbog napada na propalestinski humanitarni konvoj koji je 2010. pokušao probiti izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze, pri čemu su izraelski marinci ubili deset turskih aktivista.

Od tih nemilih događaja iz 2010. godine, početkom rujna ove godine jedan turski ratni brod je prvi put pristao u jednoj izraelskoj luci, onoj u Haifi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene