Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja se na ubojstvo

Misterij u Kijevu: Nestali bjeloruski oporbeni aktivist poslije trčanja nije se vratio kući. Našli u ga obješenog u parku

Bjeloruski aktivist pronađen je mrtav u parku blizu svog doma u Kijevu rano u utorak, dan nakon što je prijavljen njegov nestanak, objavila je ukrajinska policija.

Vitalij Šišov bio je čelnik kijevske organizacije koja pomaže bjelorusima izbjeglima iz zemlje zbog progona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sumnjiva smrt zviždača Otkrio je opasne tajne velike kompanije: Sada je pronađen mrtav na parkiralištu U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Njegov je nestanak u ponedjeljak prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući.

Policija je rekla da je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje na ubojstvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubojstvo prikriveno kao samoubojstvo.

"Bjeloruski građanin Vitalij Šišov, koji je nestao jučer u Kijevu, pronađen je danas obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od njegova mjesta stanovanja", navodi se u policijskom priopćenju.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine.

Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruge.

Organizacija je objavila u ponedjeljak da ne može kontaktirati Šišova. Kazali su da je Šišov napustio svoj stan u 9 ujutro, a trebao se vratiti sat vremena kasnije.

Bjeloruske vlasti okarakterizirale su prosvjednike protiv vlade kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava Zapad, a postupke represivnog aparata kao primjerene i potrebne.

Čelnica bjeloruske oporbe: Smrt aktivista u Ukrajini mogla bi biti zločin
 

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska rekla je u utorak u Londonu da bi smrt bjeloruskog aktivista mogla biti zločin, no dodala je da će istraga pokazati konačnu istinu.

"Radije bih pričekala rezultate istrage", rekla je Tihanovska novinarima u Downing Streetu kad su je upitali o smrti Šišova. "Rekla bih da je to bio zločin, no ne mogu tvrditi bez ikakvih rezultata istrage", kazala je.

Bjelorusku oporbenu čelnicu u utorak je u Londonu primio britanski premijer Boris Johnson.

"Na vašoj smo strani, podržavamo ono što radite", rekao je Johnson Tihanovskoj u Downing Streetu. "Drago mi je što vas vidim", dodao je.

Britanski premijer istaknuo je da Britanija ostaje dosljedna u potpori civilnom društvu i demokraciji u Bjelorusiji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene