Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Val ne prestaje

Nekoliko tisuća ljudi na proturasističkom provjedu u Parizu, sve pratili interventni policajci, letio i suzavac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u središtu Pariza kako bi prosvjedovali protiv rasizma i policijskog nasilja, na valu bijesa koji se širi svijetom zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda.

Pitanje je naišlo na razumijevanje u Francuskoj, posebice u siromašnim gradskim predgrađima gdje se slučajeve policijske brutalnosti nad građanima često imigrantskog podrijetla često ne rješava.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Štrajkovi u Europi - 2 Prometni kolaps Europa preplavljena prosvjedima: Farmeri i dalje na ulicama, Njemačka u blokadi zbog štrajkova

Na jednom transparentu koji su prosvjednici nosili na Trgu Republike pisalo je: „Nadam se da danas neću poginuti jer sam crnac”. „Ako sijete nepravdu, žeti ćete pobunu”, pisalo je na drugom.

Velik broj interventnih policajaca pratio je prosvjed s distance u okolnim ulicama, a u jednom trenutku bacili su suzavac na prosvjednike u središtu Pariza.

Assa Traoré, sestra 24-godišnjeg Adame Traoréa, koji je umro nedaleko od Pariza 2016. nakon što ga je privela policija, obratila se skupu.

„Smrt Georgea Floyda jako podsjeća na smrt mojeg mlađeg brata u Francuskoj”, kazala je. „Ovo što se događa u SAD-u događa se i u Francuskoj. Naša braća umiru”.

Traoréova obitelj tvrdi da se ugušio kada su ga trojica policajaca pritiskala na tlu svojim tijelima. Službeno njegova smrt nije razjašnjena.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner priznao je ranije ovaj tjedan da postoje „dokazane sumnje u rasizam” unutar francuskih agencija za provedbu zakona.

Njegovu izjavu kritizirali su policijski sindikati, kazavši da su policajci postali žrtve zbog duboko ukorijenjenih društvenih problema. Policija je održala vlastite prosvjede u gradovima širom zemlje ovaj tjedan.

Prosvjedi protiv rasizma održani su u subotu i u drugim gradovima, primjerice u Australiji, u Zuerichu, Londonu i Taipeiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene