Obavijesti Video Pretražite Navigacija
blokirali javni prijevoz

Tisuće katalonskih prosvjednika ispred Europskog parlamenta

Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP)
Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp +5 Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Galerija 1/10 >>
Nekoliko tisuća Katalonaca prosvjedovalo je u utorak ujutro ispred Europskog parlamenta u Strasbourgu jer trojica katalonskih eurozastupnika ne mogu sudjelovati na inauguralnoj sjednici Parlamenta, javlja France Presse.

Okupilo se najmanje 4000 prosvjednika, kaže policija. Mahali su zastavom Katalonije i ispred zgrade podigli pozornicu. Skup su osiguravale jake snage reda, a obustavljen je bio i javni prijevoz.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Farmeri - 2 Agrarna politika Prosvjedi poljoprivrednika diljem Europe ne posustaju: Španjolski farmeri blokiraju prometnice

Madrid ne dopušta trojici eurozastupnika iz Katalonije, pobornicima njezine neovisnosti, da preuzmu dužnost u EP-u jer nisu prisegnuli u španjolskoj prijestolnici.

To su Carles Puigdemont, bivši predsjednik katalonske vlade koji živi u egzilu u Belgiji kako bi izbjegao uhićenje u Španjolskoj zbog pokušaja secesije 2017., njegov kolega Toni Comin, koji je u jednakoj situaciji, te Oriol Junqueras, koji se nalazi u pritvoru u Španjolskoj.

Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Katalonski prosvjednici u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp

"Kamo odlaze naši glasovi ako ljudi koje se izabere ne mogu obnašati svoju funkciju? U rijeku?", rekao je za AFP Santiago Solsona, pokazujući na kanal pored Europskog parlamenta.

Taj 54-godišnji katalonski odvjetnik došao je prosvjedovati u Strasbourg sa suprugom i sinom. "Važno je biti ovdje jer se unutar granica Španjolske gazi naše temeljno pravo", rekao je, zaogrnut u katalonsku zastavu.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene