Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vezana lancima

Natpis Republika Hrvatska osvanuo u Ljubljani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike Ljubljane jutros je na Prešernovom trgu neugodno iznenadila granična ploča s hrvatskim grbom i natpisom Republika Hrvatska.

Tablu su uklonili komunalni redari, piše slovenski portal Dnevnik. Ovaj potez Slovenci su doživjeli kao izravnu provokaciju pred referendum. Sporna tabla bila je privezana lancem i zaključana lokotom. Još uvijek nije poznato tko je postavio tablu u središtu Ljubljane, samo dva dana prije referenduma na kojem će se Slovenci izjasniti jesu li za ili protiv arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. 

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris

Referendumsko pitanje glasi 'Jeste li za to da zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma između vlade Republike Slovenije i vlade Republike Hrvatske, što ga je slovenski parlament prihvatio na sjednici 19. travnja 2010., postane valjan?', pri čemu glasači na listiću glasuju za ili protiv. Pravo izlaska na referendum ima oko 1,7 milijuna punoljetnih slovenskih državljana s glasačkim pravom. Rezultat referenduma vrijedi bez obzira na broj glasača koji se na nj odazovu, s time da se odluka donosi natpolovičnom većinom birača koji budu glasovali.

>> Referendum u Sloveniji: Tuđe nećemo - svoje nedamo

Budući da je riječ o takozvanome naknadnom zakonodavnom referendumu sa zakonskom snagom, čiji je rezultat obvezujući za zakonodavca i parlament, većina glasova za prihvaćanje značila bi da je je arbitražni sporazum i konačno potvrđen te da njegova parlamentarna ratifikacija vrijedi. To znači da bi, u skladu s odredbama arbitražnog sporazuma, on stupio na snagu prvog dana u tjednu pošto Slovenija i Hrvatska razmijene diplomatske note o njegovoj ratifikaciji.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene