Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođen u Velikoj Britaniji

ISIS preuzeo odgovornost za napad u Londonu: Policija objavila identitet napadača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset i devet osoba je ozlijeđeno kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu.

23:00 - Muškarac koji je u srijedu ozlijeđen u napadu na britanski parlament u Londonu umro je, priopćila je policija u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teroristički napad u Londonu Šokantan rezultat istrage: Riječ je o apsurdnom činu samotnjaka bez motiva Slika nije dostupna BELGIJA U STRAHU Sekunde do katastrofe: Pokušao se vozilom zabiti u mnoštvo ljudi

Njegova smrt povećava broj ubijenih u terorističkom napadu na četiri.

Sam napadač, za kojega je policija ranije rekla da se radi o Khalidu Masoodu rođenom u Britaniji, također je ubijen u napadu.

Policija je rekla kako je nova žrtva bio 75-godišnji muškarac koji je od ozljeda bio liječen u bolnici.

17:52 - Masood (52) je u posljednje vrijeme je živio u središnjoj Engleskoj, navodi londonska policija. "Trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad", stoji u priopćenju.

"Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih ozljeda te za posjedovanje oružja i prekršaje vezane uz kršenje javnog reda".

Masooda je prije nekoliko godina ispitala domaća obavještajna služba MI5 u vezi s "nasilnim ekstremizmom", no u toj je istrazi proglašen "nebitnom osobom".

16:35 - Policija je identificirala napadača kao 52-godišnjeg Khalida Masooda, koji je od ranije poznat policiji, a bio je i pod nadzorom MI5. Masood je rođen u Velikoj Britaniji. 

14:03 Iz Londona se javila urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović, koja zbog blokada već satima ne uspijeva stići do središta grada i pozicije za javljanje uživo. Evo što je rekla o ozračju u britanskoj prijestolnici.

"Odgovornost za napad u Londonu preuzela je Islamska država, što je očekivano s obzirom na to da se na društvenim mrežama hvale i slave napad u Londonu i najavljuju nove napade. Iako je vlada u Londonu priopćila kako stupanj sigurnosti neće biti podignut te da će samo biti povećan broj policajaca, u Londonu se strah osjeća na svakom uglu. Oni proživljavaju deja vu napada iz 2005.

U noćašnjim racijama u Londonu i Birminghamu uhićeno je osam osoba. Premijerka May obratila se parlamentu i rekla da je napadač Britanac te da je od ranije poznat obavještajnoj službi Mi5, ali da nije praćen jer je bio marginalac. Kraljica je izrazila suosjećanje sa svima koji su stradali. Keith Palmer je danas u Londonu heroj dana. U istragu su uključene mnoge prominentne zapadne tajne službe koje su radile na Bliskom istoku.

Vrlo zanimljivo je priopćenje koje je izdalo ministarstvo unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, a po kojem oni imaju spoznaju da je ovaj napad planiran u okviru međunarodnog terorizma. S više detalja javit ću se uživo u vijestima u 17 sati", kazala je Ivana Petrović.

13:41 Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Londonu, objavio je danas Reuters prenoseći priopćenje agencije Amaq, povezane s ISIS-om.

"Počinitelj jučerašnjeg napada ispred parlamenta u Londonu je vojnik Islamske države, a operacija je provedena kao odgovor na pozive da se povedu napadi na građane koalicije (država koje se bore protiv ISIS-a, op.a.)", istaknuto je u priopćenju Amaqa.

12:02 Britanska premijerka Theresa May obratila se britanskom parlamentu i iznijela neke nove detalje oko terorističkog napada u Londonu koji se dogodio u srijedu popodne.

"Ono što mogu potvrditi jest da je napadač rođen u Velikoj Britaniji i da je prije nekoliko godina bio pod istragom MI5 zbog zabrinutosti oko nasilnog ekstremizma. Bio je periferna figura. To je prastari slučaj. On nije dio trenutne obavještajne situacije. Nije bilo obavještajnih podataka oko njegove namjere i plana. Intenzivne istrage su i dalje u tijeku", poručila je May.

I premijerka May je rekla da policija i obavještajne službe zasad sumnjaju na to da je terorist bio inspiriran islamističkom ideologijom. "Svjesni smo da je prijetnja islamističkog terora vrlo stvarna", dodala je May.

10:16 Londonski gradonačelnik Sadiq Khan u brojnim intervjuima u četvrtak ujutro ovrnuo se na teroristički napad u Londonu, koji se dogodio u srijedu popodne.

Novinare je ponajviše zanimao njegov odgovor na tvit sina američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u svojem stilu pak kritizirao Khana oko terorističkih napada. Khan je ostao gospodin te se nije htio spuštati na Trumpovu razinu, ali je poručio da je sigurnosna situacija u Londonu ista kao i prije - vrlo ozbiljna.

"Neću odgovarati na tvitove Donalda Trumpa Jr.-a. Reći ću sljedeće: razina opasnosti u Londonu i našoj zemlji ostala je ista. Vrlo je velika. To znači, prema riječima stručnjaka, da je napad vrlo izgledan", poručio je Khan.

Poručio je kako vjeruje u londonsku policiju te da je ista ponajbolja u svijetu jer evoluira i prilagođava se prema mogućim terorističkim prijetnjama. Rekao je i kako nikada ne treba prihvatiti napade kao uspjeh terorista.

"Nikad ne smijemo prihvatiti da su teroristi uspjeli u nečem. Nikad ne smijemo prihvatiti da nam teroristi mogu uništiti način života ili način na koji vodimo naše živote", poručio je londonski gradonačelnik.

10:09 Hrvatski premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade izrazio sućut britanskoj vladi i britanskom narodu povodom terorističkog napada u Londonu.

9:52 Sjednica u britanskom parlamentu počela je minutom šutnje u znak počasti žrtvama terorističkog napada u Londonu koji se dogodio u srijedu popodne.

9:40 Britanski ministar obrane Michael Fallon rekao je u izjavi za Radio 4 kako je "London vidio ovakve stvari i prije te da je primio ovaj posljednji udarac u bradu".

8:24 Britanska premijerka Theresa May održat će govor u britanskom parlamentu kasnije tijekom jutra te odgovarati na pitanja zastupnika o terorističkom napadu koji se dogodio u srijedu popodne u Londonu, ispred zgrade parlamenta i na Westminsterskom mostu.

Britanski parlament trebao bi u četvrtak nastaviti normalno s radom, prenosi Guardian.

08:21 - Londončani su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

07:42 - Britanska policija u noći na četvrtak izvršila je pretres jedne kuće u Birminghamu i uhitila nekoliko osoba u vezi s napadom počinjenim u srijedu u Londonu, objavila je televizija Sky News, dok je broj mrtvih u napadu po novim podacima narastao na pet, a četrdesetak je ljudi ozlijeđeno. Po zadnjim podacima uhićeno je ukupno sedam osoba.

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birminghamu.

Policija je također rekla da je potvrđeno da je u napadu bilo pet žrtava - dvije na mostu po kojem je napadač jurio automobilom, policajac koji je izboden pred parlamentom te napadač, dok za petu žrtvu još uvijek nije poznato na koji je način izgubila život.

Policija pretpostavlja da je riječ o "islamskom terorizmu"

Dan nakon napada ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu u kojemu je poginulo pet osoba, a dogodio se na prvu obljetnicu krvavih napada u Bruxellesu, policija pretpostavlja da je riječ o "islamskom terorizmu".

Četrdesetak osoba je ozlijeđeno kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Napadača koji je po mišljenju istražitelja djelovao sam i za čiji čin još nitko nije preuzeo odgovornost, nakon toga je "ustrijelio drugi policajac", rekao je Mark Rowley iz protuterorističke policije.

"Neću govoriti o identitetu napadača (...), ali pretpostavljamo da je riječ o islamskom terorizmu", rekao je Rowley u srijedu navečer.

Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja čiji su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May, koja je rekla da je napad djelo "izopačenog" uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da "nas sile zla neće podijeliti".

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Qaede, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

Sva britanska glasila u četvrtak pišu o napadu, a tabloid Daily Mirror (lijevi) naziva ga "napadom na demokraciju".

"Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši", poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan. (Ma.B./Hina)

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene