Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operativan od travnja

Naoružavanje Turske: Rusija šalje 120 projektila zemlja-zrak za sustav S-400

Ruski sustav S-400 (Foto: AFP)
Ruski sustav S-400 (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Ruski sustav S-400 (Foto: AFP) Ruski sustav S-400 (Foto: AFP) Foto: Afp Ruski sustav S-400 (Screenshot: YouTube/Zvezda) Ruski sustav S-400 (Screenshot: YouTube/Zvezda) Ruski sustav S-400 (Screenshot: YouTube/Zvezda)1 Ruski sustav S-400 (Screenshot: YouTube/Zvezda)1 +0 Ruski sustav S-400 (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Rusija je Turskoj poslala 120 projektila za sustav S-400, što je velika prekretnica u odnosima Turske i Rusije. U Turskoj se nadaju da će sustav biti operativan u travnju.

Ruski vojni izvori javljaju da je Turskoj poslano 120 projektila zemlja-zrak za obrambeni sustav S-400.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Opća skupština UN-a Turski predsjednik: "Lideri i premijeri imaju negativne pristupe prema Putinu. Mi ne dijelimo to stajalište" Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan Sastanak u Sočiju Susret koji će riješiti prehrambenu krizu? Putin poslao poruku Zapadu, oglasio se i Erdogan

Slanjem 120 projektila u Tursku taj bi sustav mogao postati operativan do travnja ove godine. "Turska je dobila dva sustava S-400 s više od 120 projektila, pomoćnu opremu, rezervne dijelove i sav potreban alat", kazao je ruski vojni izvor. S-400 može oboriti cilj na udaljenosti do 400 kilometara i na visini do 35 kilometara.

Ruski izvori navode da je Turska potpisala dokument o isporuci u prosincu 2019. godine. Tim je potpisom počelo teći jamstvo za S-400 koje traje 20 mjeseci, piše Tass. Radi se o poslu vrijednu 2,5 milijarde dolara, za koji vojni stručnjaci navode da će promijeniti stratešku ravnotežu na Bliskom istoku.

Naime, Rusija i Turska dogovorile su još 2017. godine da će Rusija osigurati Turskoj napredni sustav protuzračne obrane, što je zadalo veliki udarac američko-turskim odnosima. Od 2017. godine Rusija i Turska u više su navrata dogovarale ovaj transfer, a ruski predsjednik Vladimir Putin često je bio domaćin turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu. U tom su razdoblju dogovorena primirja u Idlibu, na sjeveru Sirije, a u tijeku su dogovori o sporazumu za Libiju.

Dogovor o ruskom obrambenom sustavu S-400 koji će braniti Tursku bio je ključan iako su Rusija i Turska na suprotnim stranama u nekim od sukoba na Bliskom istoku. Sustavi S-400 iz Moskve u Ankaru stigli su u ljeto 2019. godine. Zbog toga je SAD maknuo Tursku iz programa proizvodnje borbenih aviona F-35. U Americi su poručili da ruski obrambeni sustav nije kompatibilan s izgradnjom njihovih borbenih aviona te da predstavlja sigurnosni rizik za NATO, piše Ahval.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene