Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova zvijezda

Dugi noćni razgovor riješio problem s Johnsonom? Rishi Sunak potvrdio kandidaturu za britanskog premijera

Rishi Sunak
Rishi Sunak Foto: AFP
Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak potvrdio je u nedjelju da se kandidira za mjesto premijera nakon ostavke Liz Truss.

"Ujedinjeno Kraljevstvo sjajna je zemlja, no suočavamo se s dubokom gospodarskom krizom", rekao je na Twitteru."To je razlog zbog kojeg se kandidiram za čelnika Konzervativne stranke i vašeg novog premijera", poručio je.

Sunak je bio poražen od Truss u utrci za nasljednika Borisa Johnsona u rujnu nakon poraza na izborima koje su održali članovi Konzervativne stranke širom zemlje.

Čak i prije nego što je to izjavio u nedjelju, Sunak je dobio veću potporu konzervativnih zastupnika nego njegovi suparnici - bivša ministrica obrane Penny Mordaunt i Johnson, koji još nije objavio kandidaturu.

Sunak je napustio Johnsonovu vladu u srpnju, što je pridonijelo pokretanju pobune protiv njega.

"Postojat će integritet, profesionalnost i odgovornost na svakoj razini vlade koju vodim i radit ću dan za danom kako bih obavio posao", rekao je u izjavi.

"Tražim od vas priliku da pomognem riješiti naše probleme", rekao je Sunak.

 

 

Nagađanja oko dogovora Johnson-Sunak u britanskoj utrci za vodstvo

Bivši britanski premijer Boris Johnson i Rishi Sunak navodno su razgovarali do kasno u noć.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon ostavke Liz Truss s mjesta premijerke, nakon što je izgubila povjerenje članova parlamenta iz redova svoje Konzervativne stranke i javnosti. List Times objavio je da za sada dogovor nije postignut.

Boris Johnson zaostaje za svojim bivšim ministrom financija u javnoj potpori zastupnika jer je Rishi Sunak u subotu stekao važnog saveznika u Kemi Badenoch, a tvrdnje pristaša bivšeg premijera da je dosegao broj potreban da osigura mjesto na glasačkom listiću torijevaca osporene su.

Sir James Duddridge, Johnsonov prijatelj, tvrdi da bivši premijer ima podršku 100 zastupnika koji su potrebni da bi mu se osiguralo mjesto u glasanju. Ali Sunakov pristaša Richard Holden u to sumnja tvrdeći da ekvivalentan broj javnih izjava nije dan "jer one ne postoje".

Pročitajte i ovo Liz Truss zapad poziva na stabilnost "Glavica zelene salate nadživjela je britansku premijerku": Nižu se reakcije na ostavku Liz Truss, neke su urnebesne

Kako se dan bližio kraju, ni Johnson ni Sunak nisu objavili svoju kandidaturu, a izvješća sugeriraju da su navečer razgovarali kako bi dogovorili zajednički plan.

Kao udarac Johnsonovoj kampanji, ako odluči tražiti drugi mandat u Downing Streetu, tajnica za međunarodnu trgovinu i bivša kandidatkinja za vodstvo Badenoch stala je uz bivšeg ministra financija, ustrajući na tome da nije vrijeme za "nostalgiju za kavalirskim elanom iz 2019. godine”.

Priznala je da je "povremeno" bila članica "kluba obožavatelja Borisa Johnsona", ali je rekla da torijevci ne "organiziraju natjecanje u popularnosti" i naglasila da stranka "nije sredstvo za osobne ambicije bilo kojeg pojedinca".

Johnson se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi planirao drugu utrku za čelnu poziciju, a taj je potez podijelio mišljenja među konzervativnim zastupnicima, uključujući njegove bivše saveznike.

Johnsonov potencijalni povratak podijelio je mišljenje čak i među njegovim saveznicima u parlamentarnoj stranci, uključujući bivšeg zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Dominica Raaba.

Pročitajte i ovo Liz Truss Od trijumfa do kraha Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Raab je rekao da "ne možemo ići unatrag" i istaknuo da se bivši premijer suočava s istragom o svojim postupcima oko zabave u njegovoj rezidenciji za vrijeme lockdowna.

Bivši premijer dosad je dobio potporu šestero ministara: Bena Wallacea, Jacoba Rees-Mogga, Simona Clarkea, Chrisa Heatona-Harrisa, Aloka Sharme i Anne-Marie Trevelyan. Ali njegova javna podrška bila je daleko ispod one koju je dobio Sunak.

Pročitajte i ovo Boris Johnson konzervativci podijeljeni Boris Johnson leti za Britaniju kako bi pokušao dobiti natrag stari posao, izviždali ga putnici u avionu

Torijevski zastupnici glasat će u ponedjeljak između najviše tri kandidata, a dvojica najboljih kandidata bit će istaknuta stranačkom članstvu osim ako se jedan ne povuče te će rezultati biti objavljeni u petak. Kandidati imaju vremena do ponedjeljka do 14 sati da osiguraju 100 nominacija.

Unatoč tome što je jedina kandidatkinja koja se do sada izjasnila o svojim ambicijama, šefica donjeg doma parlamenta i članica vladina kabineta Penny Mordaunt daleko je iza svojih potencijalnih suparnika u javnoj potpori zastupnika, sa samo 21 glasom u odnosu na Johnsonovih 44 te i Sunakovih 113, prema podacima PA.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene