Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na pomolu kraj krize u BiH?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su dogovor o novom poslovniku o radu Parlamenta BiH, čime je ujedno otvoren put rješavanju političke krize koja od listopada potresa tu zemlju.

"Ovo je dobar dan za BiH", izjavio je Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak nakon pregovora koje su u Sarajevu, uz njegovo posredovanje, vodili dužnosnici vladajućih stranaka iz Parlamenta BiH.

Pročitajte i ovo Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake Slika nije dostupna Mostar: Tihić optužuje Lajčaka

Lajčak je potvrdio kako je postignut dogovor o novom poslovniku koji će onemogućiti opstrukcije ili blokade rada Parlamenta BiH istaknuvši kako su nova rješenja sukladna Ustavu BiH i ranijim zahtjevima međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik 19. listopada nametnuo je izmjene Zakona o vijeću ministara BiH kojim je utvrđeno da to tijelo može raditi kada je na sjednicama prisutna većina ministara, a odlučuje potom većinom glasova.

Iste takve izmjene zatražio je i u poslovniku o radu Parlamenta BiH zaprijetivši kako će, ne bude li dogovora do 1. prosinca, sam nametnuti nova rješenja.

"Ja neću oklijevati uporabiti svoje ovlasti, no draže mi je kada
odluke donose domaći političari", kazao je slovački diplomat dodajući kako je tog dana iz Sarajeva u Europu poslana "snažna pozitivna poruka".

"Siguran sam i da će reakcija EU biti veoma pozitivna", zaključio je Visoki predstavnik.

Lajčakovim su se zahtjevima do sada odlučno protivili bosanski Srbi koji su zaprijetili povlačenjem u oporbu ustraje li Visoki predstavnik na nametnutim i planiranim mjerama.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Miodrag Živković, koji je ujedno i dužnosnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, potvrdio je novinarima kako je novi dogovor postignut uz suglanost svih strana te da je prihvatljiv i za Republiku Srpsku.

"Ovo nije samo dogovor o poslovniku, ovo je ujedno put ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom", kazao je Živković naznačivši kako slijedi rješavanje problema u radu Vijeća ministara, ali i reforme policije na čemu inzistira Europska komisija.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić također je potvrdio postizanje važnog političkog dogovora.

"Imat ćemo bolji i efikasniji parlament. Onemogućava se bilo kakav oblik privremene ili trajne blokade... Mi ovime također rješavamo cijeli niz drugih aktualnih pitanja, od Vijeća ministara do parafiranja SPP-a", kazao je Tihić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene