Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme u tijeku

Na misnom slavlju s papom Franjom u Sarajevu očekuju do 150.000 hodočasnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Program posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, najavljenog za 6. lipnja, definiran je, a sve pripreme teku bez zapreka, potvrdili su u utorak u Sarajevu apostolski nuncij Luigi Pezzuto i kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, koji je ujedno na čelu crkvenog odbora za pripremu Papina lipanjskog pohoda.

Uz organizacijske pripreme ovo osmo apostolsko putovanje pape Franje, kako je pred novinarima istaknuo nuncij Pezzuto, ujedno je poziv na duhovnu pripravu za taj pohod.

Pročitajte i ovo Na kuću Irfana Čengića bačena ručna bomba, ilustracija Očevid u tijeku Šok u Sarajevu: Na kuću načelnika bačena bomba Papa Franjo Urbi et orbi Papa na Uskrs poslao poruku zapadnom Balkanu: "Posebno mi je u mislima"

"Možemo očekivati da će teme o kojima obično govore pastiri Katoličke crkve biti spomenute, a tema o miru je temeljna", kazao je nuncij Pezzuto.

Istaknuo je kako Papa dolazi kao pastir, kao religijski ali i kao državni lider.

"Ovaj posjet stoga ima drugačije značenje od posjeta drugih državnika jer je on Otac i Pastir", kazao je Pezzuto podsjećajući da se papa Franjo zalaže za dobro svih ljudi na temelju socijalnog nauka Crkve.

"Papa dolazi posjetiti sve, ali dolazi i kao katolički poglavar, a te dvije dimenzije nisu u suprotnosti", istaknuo je apostolski nuncij.

Kardinal Puljić je kazao kako u ovom trenutku nema naznaka sigurnosnog rizika za Papin pohod Sarajevu.

"U ovom trenutku nema nikakvih zabrinjavajućih naznaka", kazao je kardinal Puljić.

Prema onome što je kazao kardinal Puljić, papa Franjo doputovat će u Sarajevo 6. lipnja u jutarnjim satima u cjelodnevni posjet i najprije će razgovarati s predstavnicima državne vlasti, a pred sjedištem Predsjedništva BiH bit će mu priređen svečani doček.

Potom slijedi središnje misno slavlje koje će biti upriličeno na stadionu Koševo, gdje je svetu misu predvodio i papa Ivan Pavao II kada je u glavnom gradu BiH boravio 1997. godine.

"Već smo zagušeni prijavama", kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući kako je i smještaj oltara planiran tako da na stadion stane između 70 i 80 tisuća hodočasnika.

"Planirali smo i okolni prostor i mislim da će biti mjesta i za 150 tisuća ljudi", kazao je kardinal Puljić.

Papa Franjo nakon misnog slavlja će se sastati s biskupima iz BiH, a nakon toga razgovarat će i sa svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Planiran je i ekumenski i međureligijski susret u Franjevačkom centru, da bi se na kraju sastao s mladima uz prigodan govor.

Urbi et Orbi: Papa pozvao na prekid progona kršćana u svijetu

Papa bi Sarajevo trebao napustiti u večernjim satima.

"Oni koji žele vidjeti Papu bez sudjelovanja na svetoj misi moći će ga vidjeti pred Predsjedništvom BiH", kazao je kardinal Puljić.

Uz crkveni, djeluje i državni odbor za pripremu posjeta pape Franje, jer on dolazi u državnički posjet.

Tajnica tog odbora Tonka Krešić kazala je kako sve pripreme teku bez poteškoća ali i sukladno ograničenim financijskim mogućnostima koje ima BiH.

Sve pripreme za posjet mćoi će se pratiti i na posebnoj internetskoj stranici www.papa.ba, gdje će biti postavljene i obavijesti za vjernike koje žele sudjelovati na svetoj misi.

Postupak akreditiranja novinara za praćenje pohoda pape Franje BiH počinje 27. travnja i trajat će do 15. svibnja, a organizatori očekuju kako bi njegov pohod Sarajevu moglo pratiti između 300 i 400 novinara, od kojih je 60 onih akreditiranih u Vatikanu koji s njim redovito putuju. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene