Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u nedjelju

Moldavija uoči izbora podijeljena između Europe i Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Parlamentarni izbori u Moldaviji u nedjelju odlučit će koliko će se čvrsto zemlja držati započetog integracijskog puta u EU i prkositi Rusiji, dok joj se istodobno u susjednoj Ukrajini ne smiruje sukob potaknut sličnom proeuropskom linijom.

Moldavija, jedna od najmanjih i najsiromašnijih europskih zemalja, smještena na zapadnom rubu nekadašnjeg sovjetskog bloka, približila se europskoj matici više od ijedne druge bivše sovjetske zemlje, ne računajući baltičke.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost"

Međutim, kako se približavaju izbori 30. studenoga ankete pokazuju da je moldavska javnost duboko podijeljena oko toga treba li ostati na europskom putu ili promijeniti smjer i pridružiti se ruskom ekonomskom bloku.

Europska orijentacija koju provodi tročlana Proeuropska koalicija desnog centra, na vlasti od 2009., Moldaviji je donijela zabranu izvoza povrća, vina i mesa u Rusiju, zemlju koja joj je najveći opskrbljivač energentima.

Ekonomski problemi, unutarnja trvenja u vladajućoj koaliciji, nezadovoljstvo njezinom neučinkovitom borbom protiv korupcije i nostalgija za stabilnim vremenima u sovjetskom bloku uzrokuju rast popularnosti ljevice uoči izbora.

Aktualni premijer Iurie Leanca rekao je Reutersu da neće biti uzmicanja s europskog puta, ali ne previđa da će to otežati odnose s Rusijom. Tvrdi da je potpisivanje novog ugovora s Rusijom o opskrbi plinom u idućoj godini "dobar znak" i uvjeren je da će se Moldavija vratiti na rusko tržište.

VIDEO Dobacivao vozaču, a onda je uslijedio - šok!

Uspije li vladajuća koalicija zadržati većinu u 101-članom parlamentu, europski put neće biti doveden u pitanje. Tako će vjerojatno biti i ako će vladajući morati u koaliciju s komunistima, koji su pojedinačno najveća snaga u parlamentu, ali su umjereni i ne protive se europskoj integraciji, smatraju analitičari.

Ono što bi moglo zakomplicirati stvari rast je podrške Socijalističkoj stranci koja Moldaviju želi vidjeti u ruskoj carinskoj uniji. Socijalisti, čiji se čelnik Igor Dodon nedavno sastao s Vladimirom Putinom, tvrde da će proeuropska orijentacija Moldaviju otuđiti od Rusije, moćnog i stabilnog saveznika, i time zemlju uskratiti za mogućnost nabave jeftinog plina.

Prvi predsjednik neovisne Moldavije Mircea Snegur tome se žestoko suprostavlja. "Ljudi moraju shvatiti da povratak u močvaru iz koje smo se jedva izvukli neće donijeti ništa dobroga", rekao je.

Čak i ako se socijalisti uspiju ugurati u neku koaliciju, većina ipak smatra da je s ratificiranim sporazumom o pridruživanju s EU-om i činjenicom da Moldavci mogu u EU bez viza, zemlja predaleko odmakla europskom cestom i da je prekasno okrenuti se.

Postoje i razlozi zašto Moldavija toliko ne "živicira" Rusiju kao što to čini Ukrajina. Moldavske granice su 800 kilometara daleko od ruskih, a njezino čelništvo ne pokazuje nikakav interes da se pridruži NATO-u.

Vlada u Kišinjevu za obrambeni proračun izdvaja malo i ne pokazuje namjeru da pokuša silom vratiti odmetnuto Pridnjestrovlje, enklavu koja ima rusku podršku i koja se često uspoređuje s proruskim "narodnim republikama" na istoku Ukrajine, pod svoju kontrolu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene