Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađen u garaži

Moldavija: Krijumčario uranij vrijedan 9 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moldavska policija zaplijenila je gotovo dva kilograma uranija 238 kod krijumčara koji su ga htjeli prodati za 9 milijuna eura, objavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

'Uranij je pronađen u garaži u Kišinjevu. Krijumčari su ga pokušali prodati za 9 milijuna eura', dodao je pukovnik Chiril Motpan. Kako je rekao Motpan, policija se za tu skupinu od sedam krijumčara počela zanimati sredinom lipnja 'kada su počeli tražiti tržište'. 'Policajci su tijekom istrage kupili gram tvari koju su poslali u SAD na vještačenje. Njime je potvrđeno da je riječ o uraniju 238. Osumnjičenici su uhićeni 20. kolovoza', kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija na velikom oprezu U ovoj europskoj zemlji strahuju da su iduća meta Rusije: "Očekujemo destabilizirajuće akcije" Garaž u Klaićevoj 800 parkirnih mjesta Zagreb pokreće investiciju: Gradit će se velika javna garaža na tri etaže

Tijekom uhićenja policajci su zaplijenili 1,8 kg uranija koji je bio stavljen u kontejner te oružje. Dvojica krijumčara su umirovljeni policajci. Moldavsko državno tužiteljstvo počelo je istragu o krijumčarenju radioaktivnih tvari. Uranij 238 se koristi za proizvodnju oružja visoke probojne moći. Nakon pada sovjetskog režima stručnjaci su upozoravali na opasnost od krijumčarenja radioaktivnog materijala iz kojeg se može proizvesti 'prljava' bomba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene