Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka odluku o izručenju

Mlada Turkinja se boji vratiti u svoju zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog istražila je ima li Basak Sahin Duman razloga za strah?

Djeca, novinari, aktivisti za ljudska prava - svi su, prema tvrdnjama EU, SAD-a i svjetskih organizacija za ljudska prava, žrtve turskih protuterorističkih zakona.

Pročitajte i ovo Provjereno - problem nedostatka liječnika - 6 večeras u Provjerenom Patila u agoniji sa slomljenim kukom, jer nije bilo liječnika da je pregleda! Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje

"Problem je u definiciji terorizma koja je nejasna i preširoka i dozvoljava da se puno vrsta ponašanja stavi pod kapu terorizma", rekao je ekipi Provjerenog Andrew Gardner, član Amnesty Internationala koji je zadužen za istraživanja kršenja ljudskih prava u Turskoj.

"Najviši prizivni sud u Turskoj je izdao odluku u kojoj bilo tko tko sudjeluje u demonstracijama koje su najavljivane i oglašivane u raznim kurdskim medijima, može se smatrati da sudjeluje prema uputama naoružane terorističke organizacije i zato mogu biti suđeni kao da su članovi naoružane terorističke organizacije, iako nisu", nastavlja Gardner i spominje primjer 19-godišnjeg studenta koji je nedavno prema istim zakonima osuđen na 11 godina zatvora, iako, tvrdi, nije bilo čvrstih dokaza da je čak i sudjelovao na demonstracijama.

Osim preopćenitih zakona i uvažavanja slabih dokaza, Amnesty International brine i velik broj smrti zatvorenika, kao i dug boravak uhićenih u zatvoru, prije početka suđenja, čak i kad su u pitanju djeca. "Znamo za tisuće slučajeva, u mnogim slučajevima su ta djeca zadržana u zatvorima mjesecima dok su čekali da njihov slučaj dođe na sud. Neka djeca su imala tek 12 godina" navodi Gardner.

Sa slučajem Basak Sahin Duman, koja je također uhićena tijekom demonstracija 2004. godine, Amnesty International nije upoznat. Tursko veleposlanstvo na upit Provjerenog ponavlja riječi iz presude - gospođi Duman je mjesto u zatvoru zbog djela koja je počinila u ime terorističke organizacije. No, njezini prijatelji tvrde - ona nije terorist!

Duman je uhićena kada je iz Njemačke, gdje živi sa svojim suprugom, došla na odmor u Hrvatsku. Zbog međunarodne tjeralice je odmah na aerodromu uhićena, te je odmah zatražila azil u Hrvatskoj. Ali čak i da ga dobije, čime bi Hrvatska priznala da je njezin strah za život i sigurnost nakon povratka u Tursku opravdan, svejedno može biti izručena jer hrvatski sudovi razloge za njezin strah - ne provjeravaju! Na taj apsurd ekipi Provjerenog ukazao je profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Siniša Rodin, ali i Centar za mirovne studije.

Koje su posljedice tih apsurda i što će se dalje događati s Turkinjom koja očekuje odluku o izručenju, doznajte u Provjerenom, večeras u 22:20!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene