Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomogli mu prosvjednicI

Kaos u Kijevu: Propalo uhićenje, Saakašvili pobjegao iz policijskog kombija

Mihael Sakašvili (Foto: AFP)
Mihael Sakašvili (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Mihael Sakašvili (Screenshot: Twitter) Mihael Sakašvili (Screenshot: Twitter) +0 Mihael Sakašvili (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Ukrajina je u utorak uhitila bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji, objavila je služba ukrajinske državne sigurnosti.

Radi se o djelu za koje bi mogao dobiti do pet godina zatvora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

Maskirani policijski službenici izvukli su Saakašvilija iz stana u Kijevu dok su njegovi pobornici prosvjedovali na ulici i pokušavali spriječiti odlazak policijskog kombija s uhićenim Saakašvilijem.

Kako piše Guardian, prosvjednici su nakon uhićenja Saakašvilija blokirali cestu i tako onemogućili policijskom kombiju da prođe. Došlo je do sukoba prosvjednika s policijom koja je koristila suzavac. Saakašvili je navodno uspio pobjeći iz kombija na oduševljenje prosvjednika.

To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakašvilija koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade Saakašvili je optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koju su potom okružili prosvjednici.

"Ono što rade je bezakonje pred očima čitavoga svijeta", kazao je Saakašvili. "Pozivam sve Ukrajince da izađu na ulice i istjeraju ove lopove".

Saakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tomu što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju.

On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim mlađim političarem.

Saakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakašvili pokušava time skrenuti pažnju s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.

Stajališta o Saakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene