Obavijesti Video Pretražite Navigacija
umjereni političar

Merkel dobila nasljednika: Laschet izabran za novog predsjednika CDU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), odlučila je stranačka konvencija u subotu.

Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza. Od 991 glasa 521 je dobio Laschet, a 466 Merz. U prvom krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat Norbert Roettgen.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Slika nije dostupna Prve procjene CDU Angele Merkel gubitnik prvih ovogodišnjih pokrajinskih izbora

Armin Laschet slovi kao umjereni političar koji će nastavio sa smjernicama koje je na čelu stranke odredila njegova prethodnica Angela Merkel. Friedrich Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke.

Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku.

"Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati", rekao je 59-godišnji Armin Laschet u subotu nakon izbora na mjesto predsjednika vladajuće Kršćansko-demokratske unije.

On je dodao, imajući u vidu ovogodišnje parlamentarne izbore, da CDU može opet pobijediti samo ako i dalje bude stranka centra.

Laschet u stranci slovi kao predstavnik umjerene struje i graditelj političkih mostova te je blizak sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel.

"Ono što je donosim sa sobom kao novi predsjednik stranke je iskustvo u vladajućim strukturama, vodstvo velike savezne pokrajine i približavanje različitih interesa", rekao je Laschet.

Tko je Laschet?

Armin Laschet je rođen u zapadnonjemačkom gradu Aachenu u katoličkoj rudarskoj obitelji koja svoje porijeklo vuče iz susjedne Belgije.

Laschet je po zanimanju diplomirani pravnik.

Tijekom svoje karijere je prošao sve političke stanice: od gradske vijećnice, preko Bundestaga i Europskog parlamenta sve dok 2017. nije postao premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

To ga razlikuje od ostala dva kandidata za predsjednika CDU-a Friedricha Merza i Norberta Roettgena koji iza sebe nemaju iskustva u vođenju neke savezne pokrajine.

Mnogi kao dokaz njegovog umijeća približavanja različitih struja navode njegovo uspješno vladanje u Sjevernoj Rajni – Vestfaliji gdje u koaliciji s liberalima raspolaže samo s jednim glasom većine.

Laschet sebe smatra strastvenim europskim političarem i velikim poklonikom Karla Velikog koji se smatra prvim Europljaninom i koji je stolovao upravo u Aachenu.

Osjetljiv na pitanja integracije stranaca

Lascheta u stranci zbog činjenice da je nekad obavljao i funkciju ministra za integracije, smatraju i osjetljivim na pitanja integracije stranaca u njemačko društvo i pobornika multi-kulturnog društva.

Za razliku od konzervativnog Merza, Laschet predstavlja umjerenu struju unutar CDU-a koja je pobijedila dolaskom Angele Merkel na čelo stranke 2000.

Angela Merkel, koja je 2018. napustila mjesto predsjednice CDU-a, nakon povlačenja svoje nasljednice Annegret Kramp-Karrenbauer s ove pozicije prije godinu dana, nije ni trenutka skrivala svoju podršku Arminu Laschetu.

Laschet je bio i jedan od čelnika CDU-a koji ju je podržao tijekom izbjegličke krize 2015.

 

Kombinacija Laschet – Spahn

 

Tijekom kampanje koja je prethodila izboru predsjednika, Laschet je nastupao s aktualnim ministrom zdravstva Jensom Spahnom, koji je stekao veliku popularnost tijekom borbe protiv pandemije.

Mnogi pretpostavljaju da bi Laschet, koji za razliku od svog konkurenta Merza nije poziciju demokršćanskog kandidata za kancelara prisvajao za sebe, upravo Spahna mogao postaviti na ovo mjesto.

Promatrači procjenjuju da bi odluka o pitanju tko bi mogao naslijediti Angelu Merkel na kancelarskoj funkciji mogla biti donesena nakon izbora u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka u ožujku.

Kao kancelarski kandidat se nameće i predsjednik manje stranke demokršćanske Unije CDU/CSU i bavarski premijer Markus Soeder.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene