Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije mu prvi put

Plenković se oglasio zbog Orbanove karte velike Mađarske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Viktor Orban, mađarski premijer, objavio je fotografiju stranačkog sastanka koji se odvija ispod povijesne karte Mađarske čiji su sastavni dio i dijelovi Hrvatske.

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na Facebooku fotografiju sa sjednice predsjedništva svoje stranke Fidesz naglasivši kako se sastanak odvija u duhu adventa.

I dok je fokus fotografije na adventskom vijencu, a nije baš izoštren na sudionicima među kojima se ipak raspoznaje i Orban, u pozadini se vidi i velika karta Mađarske čiji su sastavni dio i - dijelovi Hrvatske. 

Premijer Andrej Plenković kazao je kako će hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova o svemu razgovarati s mađarskom stranom.

 

Nije ovo prvi put da se javljaju problemi na relaciji Mađarska - Hrvatska zbog sličnih stvari. U lipnju ove godine mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane za vladu te kritike EU institucija, objavio je povijesnu kartu Mađarske na kojoj Mađarsku komada pet ruku i "otima" joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija - Međimurje i južna Baranja te Kvarner.

Reagiralo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova rekavši da je neprihvatljivo prikazivati hrvatske zemlje u neistinitom povijesnom kontekstu, kao i promovirati aspiracije koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnima

"Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj. Sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat", poručili su tada iz Ministarstva.

Ilustraciju su komentirali i u susjednoj Sloveniji, ali ne jednoglasno. Premijer Marjan Šarec kazao je kako je "slijep onaj tko ne vidi da se nacizam i fašizam ponovno rađaju u susjedstvu".

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene