Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOKALNI IZBORI NA KOSOVU

Reporterka Provjerenog iz Prištine: "Kroz državu operira više tisuća policajaca. Napetost između Albanaca i Srba može se rezati u zraku"

Aktualno Galerija Izbori na Kosovu - 1 Izbori na Kosovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ana Malbaša Ana Malbaša Foto: DNEVNIK.hr Izbori na Kosovu - 2 Izbori na Kosovu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Albin Kurti Albin Kurti Foto: DNEVNIK.hr +0 Arian Semnica Galerija 1/5 >>
Na Kosovu su se održali lokalni izbori. U ovom je tjednu bilo mnogo napetosti između Albanaca i Srba. Kurti se nada da će njegova stranka vladati Prištinom, a građani se nadaju da će im život u budućnosti biti bolji.

U tjednu velikih napetosti između Albanaca i Srba, na Kosovu se održavaju lokalni izbori. Stanovnici očekuju u budućnosti bolje stanje nego li što je bilo do sada.

"Očekujem da će stvari biti bolje nakon ovih izbora i da će u Prištini biti puno bolje nego do sada", rekao je stanovnik Arian Semnica.

Ove važne lokalne izbore prati i reporterka Provjerenog Ana Malbaša. U 19 sati zatvorena su birališta diljem Kosova. Prvi rezultati očekuju se oko 20 sati.

"I dan prije i dan izbora prošao je bez većih incidenata. Sinoć i danas je uhićeno nekoliko osoba koje su kršile izborni proces. Pokušavalo se mitom utjecati na glasanje. Jedna osoba je razbila uređaj kojim se pregledavaju ruke prije ulaska na mjesto birališta da bi se vidjelo je li se glasovalo dva puta. To se ipak smatra manjim incidentima", objasnila je.

Dodala je i da je navodno na graničnom prijelazu na području sjevera Kosova navečer bačena granata, ali se još uvijek čeka službena potvrda policije.

"No, za dan izbora je podignuta razina sigurnosti zbog sukoba koji su se dogodili par dana prije izbora u Kosovskoj Mitrovici koja je podijeljena na albanski i srpski dio. Kroz državu operira više tisuća policajaca. Mi smo dan prije izbora bili u Mitrovici i razgovarali s građanima. Možemo reći da se napetost između Albanaca i Srba može rezati u zraku. Ali to nije nešto što se veže uz izbore. To traje dugi niz godina. I pitanje je kad i hoće li se stanje smiriti", govori.

Protekle izbore najviše općina je osvojila srpska lista. Ona uvijek pobjeđuje uvjerljivo u općinama sa većinski srpskim stanovništvom na sjevernom dijelu Kosova. "Ima podršku Beograda. Iznenaditi mogu tek kandidati koji su izašli iz stranke i natječu se neovisno u nekim gradovima. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li stranka premijera Albina Kurtija pokazati snagu i na lokalnoj razini", izjavila je Malbaša.

Ostaje vidjeti i kako stoje dvije najjače oporbene stranke koje su mijenjale vodstvo. Na Kosovu je ukupno 38 općina. "Kandidati koji ne osvoje više od 50 posto glasova idu u drugi krug. Građani se nadaju da će novi gradonačelnici poboljšati njihov svakodnevni život. A kazali su mi da su glavni problemi loše ekonomsko stanje, manjak poslova, loša infrastruktura u gradovima. Tu su i česti sukobi koji otežavaju život i suživot. Građani se nadaju miru. A on se po svemu sudeći neće dogoditi tako lako i brzo", rekla je.

Pročitajte i ovo Xhelal Svecla - 2 XHELAL SVECLA Nakon krvavog kaosa kosovski ministar za Dnevnik Nove TV: "Gdje Vučić vidi ugnjetavanje Srba?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oklopna vozila na ulicama VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas".

Premijer Kurti izjavio je da jedino srbijanski predsjednik želi dokazati da Kosovo nije jaka država.

"Što se tiče sjevernog djela Kosova, taj je neotuđivi dio naše Republike i ja surađujem sa svim građanima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, ali ima nekakvih ilegalnih struktura tu koje su plaćene od strane Beograda i koje na taj način žele da destabiliziraju Kosovo. Nitko na Kosovu nema interes za destabilizaciju, jedino predsjednik Srbije želi dokazati svijetu da Kosovo nije jaka država, izjavio je premijer Kosova Albin Kurti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene