Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ni pandemija ih nije zaustavila

Auf Wiedersehen, Kroatien: Lani se više od 26 tisuća Hrvata iselilo u Njemačku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je u 2020. zabilježila najslabiji porast broja stranaca u posljednjih deset godina, a unatoč pandemiji iz Hrvatske se u Njemačku tijekom prošle godine doselilo više od 26 tisuća građana, objavio je u ponedjeljak Državni statistički zavod u Wiesbedenu.

Broj državljana Republike Hrvatske s boravkom u Njemačkoj u 2020. godini povećao se za 11.955 osoba te sada iznosi 426.845.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna 367.900 osoba Raste broj hrvatskih državljana u Njemačkoj: Doznajte koliko dugo i gdje tamo borave

Od 1. 1. do 31. 12. 2020. iz Hrvatske se u Njemačku doselilo 26.335 osoba, dok se istodobno iselilo 10.305 hrvatskih državljana. Oko tisuću hrvatskih državljana primilo je njemačko državljanstvo, čime se više ne vode u Središnjem registru stranaca.

Hrvatski državljani sada se nalaze na šestom mjestu po broju stranaca u Njemačkoj, iza državljana Turske, Poljske, Sirije, Rumunjske i Italije.

Broj državljana Hrvatske s boravkom u Njemačkoj se od ulaska Hrvatske u Europsku uniju gotovo udvostručio.

Godine 2012., posljednje godine prije ulaska Hrvatske u EU, u Njemačkoj je bilo zabilježeno 224.971 građana s hrvatskom putovnicom.

Prošle je godine broj stanovnika sa stranom putovnicom porastao za 262.000, dok je godinu dana ranije, s 376.000 ljudi, taj broj bio osjetno viši.

Usporilo se useljavanje iz trećih zemalja

Dok je useljavanje iz zemalja Europske unije ostalo stabilno, osjetno se usporilo useljavanje iz tzv. trećih zemalja, proizlazi iz statistika za 2020., što se povezuje s otežanim uvjetima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Krajem 2020. u Njemačkoj je ukupno živjelo 11,4 milijuna građana sa stranom putovnicom.

U prošloj se godini blago povećao i broj stanovnika iz regije zapadnog Balkana.

U Njemačkoj trenutačno živi 211 tisuća državljana Bosne i Hercegovine, što je za oko 7000 više nego prethodne godine, te 242 tisuće državljana Srbije, što je za oko pet tisuća više nego 2019.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene