Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatražili oprost

Kristovi legionari ispričali se zbog zlostavljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerska družba Kristovih legionara zatražila je ‘oprost’ za ‘sramotna’ djela svog utemeljitelja, oca Marciala Maciela optuženog za spolno zlostavljanje, u priopćenju koje je objavila na svojoj internetskoj stranici.

‘Želimo se obratiti svima koje su sramotna djela našeg utemeljitelja povrijedila, ranila i sablaznila. Trebalo nam je vremena da prihvatimo te događaje iz njegova života. Za mnoge, osobito za žrtve, to je vrijeme bilo dugo i bolno’, pišu čelnici te družbe. ‘Još jednom izražavamo našu bol i žaljenje svim osobama koje su trpjele zbog postupaka našeg utemeljitelja. Želimo zatražiti oproštenje od svih onih koji su ga optužili, a nije im se povjerovalo ili ih nismo znali saslušati’, dodaje družba. Spomenuvši ‘dugogodišnju i čvrstu vezu oca Maciela s jednom ženom i druge tragične postupke’, Legionari ističu da ‘osuđuju ta djela’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zlostavljanje: Dvogodišnjakinja zaražena gonorejom Slika nije dostupna U RS uhićeno pet osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima

>> Žrtva napastovanja tvrdi da je Papa znao što se događalo

Družba je prije deset dana objavila završetak inspekcije Svete Stolice radi istrage o toj ultrakonzervativnoj katoličkoj organizaciji. Nakon čitanja izvješća papa Benedikt XVI. će odlučiti o mjerama. Papa je 2006. osudio Marciala Maciela, zatraživši od njega da napusti sve dužnosti i da živi ‘povučeno u molitvi i pokajanju’. Marcial Maciel koji je vrlo strogo upravljao organizacijom koju je sam osnovao 1941. u Meksiku, imao je kćer iz tajne veze za koju je družba doznala 2009. Maciel koji je umro u siječnju 2008. u 87. godini morao se za života sučeliti s optužbama za spolno zlostavljanje bivših bogoslova. Organizacija koja djeluje u 22 zemlje, među kojima u Meksiku i u Španjolskoj, ima 800 svećenika, 2.500 bogoslova, 70.000 laika i vodi 12 sveučilišta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene