Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalne isplate čelnicima

Korupcijska afera u Španjolskoj: Vladajuća stranka imala crne fondove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolsku vladu potresa teška korupcijska afera. Mediji su objavili dokumente koji dokazuju postojanje crnih fondova i ilegalnih novčanih isplata čelnicima vladajuće Narodne stranke. Među njima je i premijer Mariano Rajoy.

Naslovnica uglednog dnevnika El Mundo uzdrmala je Španjolsku vladu. List se domogao originalnih dokumenata koji dokazuju postojanje crnih fondova vladajuće Narodne stranke. Prema njima, novac je primao i aktualni premijer Rajoy.

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez Mnogo sporazuma Sánchezu novi mandat za premijera Španjolske, dogovorio se s Katalnocima, a Baskima obećao: "Dobit ćete status nacije" Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Među dokumentima su dvije isplate od oko 12 i pol tisuća eura koje je primio između 1997-me i 1999-te kao ministar u vladi tadašnjeg premijera Aznara. Navodne uplate nisu nikada prijavljene ni oporezovane. Vodstvo stranke zasad šuti.

O skandalu je prvi još početkom godine pisao najčitaniji španjolski dnevni list El Pais. Tada je objavljeno da je stranački blagajnik primao donacije građevinskih tajkuna i prosljeđivao ih stranačkim čelnicima u gotovini. Premijer je tada oštro opovrgnuo optužbe.

>> Španjolska od 1. srpnja uvodi ograničenja za hrvatske radnike

'To je lažno. Nikada, ponavljam, nikada nisam primio niti proslijedio ilegalno primljen novac u stranci ni drugdje. Nikada. Ponavljam to je lažno. Sve što je rečeno ili što se sugerira', kazao je još u veljači Rajoy.

Međutim sada je El Mundu bivši blagajnik Narodne stranke Luis Barcenas priznao da se on potpisao na dokumente. Španjolci su razočarani. 'Zbog ovoga više ne možemo vjerovati političarima. Gube vjerodostojnost. Ne mogu vjerovati ni jednom od njih. Samo nas prave budalama', kazala je jedna stanovnica Madrida.

Oporba je već zatražila Rajoyevu ostavku. Skandal bi mogao dobiti i sudski epilog. El Mundo je dokumente dostavio sudu, a Barcenas je već u pritvoru gdje čeka suđenje zbog optužbi za korupciju i poreznu prijevaru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene