Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

NA MARGINAMA G20

Kina ipak okrenula leđa Putinu? Macron se susreo s kineskim predsjednikom, ali kao da nisu bili na istom sastanku

Aktualno Galerija Emmanuel Macron, Xi Jingping Emmanuel Macron, Xi Jingping Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / AFP Emmanuel Macron, Xi Jingping Emmanuel Macron, Xi Jingping Foto: LUDOVIC MARIN / AFP Sergej Lavrov Sergej Lavrov Foto: BAY ISMOYO / POOL / AFP +0 G20 Galerija 1/4 >>
Lideri skupine G20 razmatraju donošenje rezolucije kojom će snažno osuditi rat u Ukrajini i naglasiti da taj rat povećava nesigurnosti u svjetskoj ekonomiji.

Ministri zemalja G20 u prošlosti nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.

Samit na otoku Baliju u Indoneziji prvi je skup članica G20, najsnažnijih gospodarstava na svijetu, otkako je Rusija krajem veljače izvela invaziju na Ukrajinu. 

G20 razmatra donošenje rezolucije kojom osuđuje rusku invaziju

Nacrt deklaracije čelnika G20 na 16 stranica, koji je Reuters dobio na uvid, navodi da "većina" članica snažno osuđuje rat u Ukrajini.

"Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija" stoji u nacrtu, ali uz napomenu: "Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja, no priznajemo da pitanja sigurnosti mogu imati velike posljedice na svjetsko gospodarstvo."

Zapad i Rusija međusobno se optužuju za prijetnju nuklearnim oružjem od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Emmanuel Macron, Xi Jingping Emmanuel Macron, Xi Jingping (Foto: LUDOVIC MARIN / AFP)

Kineski predsjednik najtraženiji čovjek

Na rubu samita brojni čelnici žele održati bilateralne sastanke s kineskim predsjednikom Xi Jingpingom, kojemu je sudjelovanje na samitu tek drugi posjet inozemstvu od početka pandemije koronavirusa.

Bilateralni sastanak s njim održao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je potom, između ostalog, objavio: ''Predsjednik Xi Jinping i ja pozivamo na poštivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Posljedice ovog konflikta odavno su prošle europske granice i zato je potrebna uska suradnja Francuske i Kine da sve to prebrodimo.''

Moglo bi se činiti da je Kina možda napokon okrenula leđa Putinu. Naime, Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin posljednjih su godina gradili sve tješnje veze i potvrdili jačanje partnerstva nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu. Unatoč tome Kina je oprezno nastojala ne pružati nikakvu izravnu materijalnu pomoć Rusiji, čime bi na sebe mogla navući sankcije Zapada.

No, u kineskoj verziji sastanka s Macronom Ukrajina se ne spominje sve do posljednjeg paragrafa, u kojem stoji da se Kina zalaže za prekid vatre i mir, javlja Reuters. Fokus je stavljen na međusobno poštivanje temeljnih interesa i poziv Francuskoj da osigura poštenije, pravednije i nediskriminirajuće poslovno okruženje za kineske tvrtke u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Joe Biden i Xi Jinping JOE BIDEN I XI Jinping Prvi put licem u lice kao predsjednici: "Ne mislim da postoji pokušaj Kine da napravi invaziju na Tajvan"

Lavrov: Zapad pokušava "ispolitizirati" deklaraciju G20

Rat i zabrinutost zbog inflacije u svijetu, sigurnosti hrane i energenata dominirali su sastankom.

Rat, koji Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", bacio je sjenu na samit unatoč pozivima zemlje domaćina Indonezije na jedinstvo i fokus na rješavanje globalnih gospodarskih problema poput inflacije i prehrambene i energetske sigurnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u utorak da su zapadne zemlje pokušale "ispolitizirati" zajedničku deklaraciju samita skupine G20, optuživši ih da su izvršile pritisak da se uključi osuda ruske invazije na Ukrajinu u ime svih zemalja sudionica.

Emmanuel Macron, Xi Jingping Sergej Lavrov (Foto: BAY ISMOYO / POOL / AFP)

"Budimo pošteni i jasni da s tim u vezi imamo različita stajališta", istaknuo je i rekao da se rad na deklaraciji približava kraju te će ona biti usvojena nakon sastanka u srijedu.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Pročitajte i ovo Zgrada pogođena u napadu na Kijev RAT U EUROPI Uzbune i žestoki napadi u cijeloj Ukrajini, rakete padaju na Kijev: "Pogođene su stambene zgrade"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Malo detalja Misteriozna smrt: Umro još jedan Putinov bivši suradnik, od bliskih prijatelja postali su ljuti neprijatelji

G20, koji uključuje zemlje od Sjedinjenih Država, Rusije i Brazila do Indije, Saudijske Arabije i Njemačke, čini više od 80 posto svjetskog BDP-a, 75 posto međunarodne trgovine i 60 posto stanovništva na planetu.

Zbog rata neki su zapadni čelnici pozvali na bojkot samita i povlačenje pozivnice Putinu, no Indonezija, kao zemlja domaćin, na to nije pristala. Službena Moskva objavila je da je Putin prezaposlen da bi mogao prisustvovati i zato Lavrov predvodi rusko izaslanstvo.

Pročitajte i ovo Kineski predsjednik Xi Jinping (Foto: AFP) Putin planira na put Druge zemlje razmatraju da Rusiju izbace iz G20, ali njihov stari saveznik ih brani: "Nijedna članica nema pravo ukloniti drugu članicu"

Kraj prvog dana prošao je u opuštenijem tonu, naime, označio ga je spektakularni nastup tijekom kojega su svjetski državnici uživali u izvedbi koju su za njih pripremili indonezijski domaćini nakon svečane večere.

Bila je to i rijetka prilika vidjeti svjetske državnike u tradicionalnim indonezijskim košuljama. Sve osim jednoga, a o kome je riječ možete pogledati u videu, kao i kako je predsjednik Indonezije nekima od kolega ''glumio'' taksi vozača.




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene