Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki stručnjaci upozoravaju

'Koreja bi bombu mogla prodati teroristima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski i azijski ministri vanjskih poslova osudili su danas sjevernokorejski nuklearni pokus kojim Pjongjang želi ojačati poziciju bolesnog predsjednika Kim Jong-ila, drže analitičari i vide prijetnju u prenošenju tehnologije trećim stranama, prenose agencije.

Podzemnim nuklearnim pokusom od 10 do 20 kilotona, kojim je izazvao potres snage 4,7 stupnjeva Richtera, Pjongjang je prekršio rezolucije Vijeća sigurnosti i to je tijelo jednoglasno osudilo pokus i pozvalo na uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. U izjavi su u utorak ministri iz više od 40 zemalja, okupljeni na azijsko-europskom skupu u Hanoju, 'snažno pozvali' Sjevernu Koreju da se suzdrži od novih pokusa te da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti i 'odmah se vrati' takozvanim šesterostranim pregovorima o njezinu nuklearnom programu, javljaju Reuters i dpa.

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Jutro nakon terorističkog napada u Moskvi Dojava o bombi Nova drama u Moskvi: Evakuirana bolnica u kojoj se liječe žrtve terorističkog napada

>> S.Koreja: Američku inicijativu smatrat ćemo objavom rata

Pokus izveden u ponedjeljak, drugi poslije prvog testiranja iz listopada 2006., valja shvatiti kao 'strategiju Kim Jong-ila da ojača potporu svome režimu u krugu vlasti i u svome narodu', drži Peter Beck, stručnjak za Koreju pri sveučilištu American University u Washingtonu. Kim takvim pokazivanjem moći želi pokazati sjevernokorejskom aparatu vlasti da je još on osoba koja drži konce u svojim rukama i koja odlučuje o pitanju svoga nasljednika, rekao je Beck za agenciju AFP koja donosi u utorak analizu sjevernokorejskog pokusa.

Sjevernokorejski predsjednik Kim (67), pretrpio je ljeti 2008. moždani udar od kojeg se navodno oporavio, no američke i južnokorejske obavještajne službe drže da je on 'bolestan i to i sam dobro zna'. 'Kim želi zadiviti kadrove i elitu te ih uvjeriti pokusom da njegova obitelj treba zadržati uzde vlasti', rekao je još Beck.

Američka agencija Associated press u svojem analitičkom izvješću ističe da je svijet bliže nuklearnoj prijetnji, ali ne zato što što bi Sjeverna Koreja sama krenula u nuklearni napad već zato što bi mogla posredovati pri ostvarenju atomskih ambicija drugih, primjerice terorista. Agencija pritom citira Grahama Allisona, bivšeg pomoćnika ministra obrane, koji ne odbacuje mogućnost da Kim proda nuklearnu bombu teroristu kakav je Osama bin Laden.

Nuklearni pokus osudili su svjetski čelnici, a američki predsjednik Barack Obama nazvao ga je prijetnjom međunarodnoj sigurnosti. Analitičari su u ponedjeljak ocijenili da je sjevernokorejski nuklearni pokus zapravo prvi velik izazov za novoga predsjednika Obamu.Sjeverna Koreja nije se dala zastrašiti oštrim reakcijama i u utorak je ispalila dva pokusna projektila.

Vijeće sigurnosti počelo je pripremati novu obvezujuću rezoluciju, za koju američka veleposlanica pri tom tijelu Susan Rice tvrdi da će morati sadržati prijetnju i nove sankcije.

Ban Ki-moon pozvao Vijeće sigurnosti da poduzme mjere protiv Pjongjanga

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u utorak Vijeće sigurnosti UN-a da donese 'potrebne mjere' protiv Sjeverne Koreje koja je u ponedjeljak izvela nuklearni pokus, a taj čin provokacije ona 'mora platiti', rekla je pak američka veleposlanica pri UN-u. 'Nadam se iskreno da će Vijeće sigurnosti smoći snage donijeti mjere primjerene ozbiljnosti stanja', rekao je Ban obrativši se zastupnicima finskog parlamenta u Helsinkiju.

Prkoseći pozivu međunarodne zajednice da se odrekne nuklearnog programa, Sjeverna je Koreja u ponedjeljak izvela podzemni nuklearni pokus, drugi put nakon pokusa iz 2006. 'Prepustit ću odluku Vijeću sigurnosti', rekao je Ban novinarima u Helsinkiju te dodao da je 'sjevernokorejski čin protivan sadašnjim međunarodnim nastojanjima da se smanji nuklearno oružje'.

Susan Rice, američka veleposlanica pri UN-u, rekla je za CNN da će Sjeverna Koreja, 'nastavi li izazivati međunarodnu zajednicu, vidjeti da zato mora platiti jasnu cijenu: jer to nije prihvatljivo'.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene