Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13 zahtjeva

Katar dobio još 48 sati da odgovori na zahtjeve zaljevskih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri arapske države koje su prekinule veze s Katarom zbog navodne potpore islamskim skupinama i zatopljivanja odnosa s Iranom odlučile su toj zemlji dati dodatnih 48 sati za prihvaćanje njihovih zahtjeva, prenose u ponedjeljak lokalni mediji.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Egipat pristali su na to produljenje na prijedlog koji im je u nedjelju kasno navečer uputila kuvajtska vlada, objavile su novinske agencije Kuwait News Agency i Middle East News Agency. Saudijska televizija Al Arabiya ranije je izvijestila da Kataru prijete dodatne sankcije s obzirom na to da je krajnji rok za prihvaćanje zahtjeva istjecao u nedjelju navečer.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna Kritičari krive vladu Kuvajt se bori s izljevom nafte: Zagađene plaže, nafta prijetila i vodovodu

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat "razmatraju" popis potencijalnih političkih i gospodarskih sankcija protiv Katara nakon što je odbio postavljene zahtjeve, objavila je Al Arabiya, navodeći kao jednu od mogućih kazni suspenziju Katara iz šestočlanog Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) bliskog SAD-u. Članovi su GCC-a Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Katar, Kuvajt i Oman.

Potencijale trgovinske sankcije Kataru mogle bi biti proširene na zemlje i tvrtke koje posluju s tom energentima bogatom zemljom, dodala je Al Arabiya. Ministri vanjskih poslova Egipta, UAE-a, Bahreina i Saudijske Arabije sastat će se u srijedu u Kairu kako bi raspravljali o "budućim potezima" u odnosima s Katarom, najavio je u nedjelju kasno navečer glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

Prošli tjedan Katar je objavio popis 13 zahtjeva koje su toj zemlji uputili Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, s Kuvajtom kao posrednikom u pokušaju pronalaska rješenja spora. Zahtjevi uključuju zatvaranje televizijske mreže Al Jazeera, zatvaranje turske vojne baze u Kataru te prekid veza s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, za koje Katar tvrdi da i ne postoje.

Katarski ministar vanjskih poslova šeik Muhamed bin Abdulrahman al-Tani u ponedjeljak bi trebao kuvajtskom emiru, šeiku Sabahu Al-Ahmadu Al-Sabahu, dati službeni odgovor njegove zemlje na zahtjeve, prenosi Al Arabiya. Šeik Muhamed zahtjeve je ranije nazvao štetnima za katarski suverenitet, ali je pozvao na dijalog.

Do razmirica je došlo prošli mjesec kada su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i prometne veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podupire terorizam te da je postala saveznik regionalnog neprijatelja Irana, što Doha opovrgava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene