Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio El Pais

U javnost procurila prilično neobična snimka nadzorne kamere iz ekvadorskog veleposlanstva, u glavnoj ulozi – Julian Assange

Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP)
Julian Assange (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Španjolski list El Pais objavio je snimku nadzorne kamere iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu, koja prikazuje djelić života Juliana Assangea tijekom posljednjih sedam godina, koliko je proveo na toj lokaciji. Video otkriva i svađe i kršenje sporazuma, o kojima je govorio ekvadorski predsjednik Lenin Moreno.

Život u otprilike 100 kvadrata stana, bez mogućnosti izlaska i s ograničenim posjetima, Julian Assange, osnivač WikiLeaksa koji je prošlog tjedna uhićen u Londonu, provodio je pronalazeći oblike zabave koji su mu bili dostupni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbačena žalba Švedska ne odustaje od privođenja Assangea zbog silovanja Slika nije dostupna Ništa bez jamstva Assangeova odvjetnica: Jako je teško iznijeti datum njegova izlaska iz veleposlanstva

Na procurjeloj snimci, koju je objavio španjolski list El Pais, Assangea se može vidjeti kako pokušava skejtati kroz sobu veleposlanstva, obučen samo u donje rublje, no to mu baš i ne ide za rukom.

Ista snimka prikazuje i napetu situaciju u kojoj je Assange primio u veleposlanstvo više gostiju, unatoč protivljenju zaštitara da to ne radi. Kad su zaštitari pokušali izbaciti nepozvane goste iz veleposlanstva i zaprijetili policijom, koja se nalazila u hodniku, Assange je sve pokušao snimiti kamerom.

Napetosti između osoblja veleposlanstva i Assangea tijekom sedam godina koje je on proveo tamo u azilu očito su postajale sve veće, a ekvadorski je predsjednik kao obrazloženje zašto su osnivača WikiLeaksa predali britanskim vlastima rekao da su upravo takva kršenja dogovora rezultirala tim činom Ekvadora.

Moreno je prošlog tjedna poručio da je Assange ugrozio nacionalnu sigurnost Ekvadora te da je od Velike Britanije zahtijevao da Assangea ne izruči niti jednoj državi u kojoj bi mogao biti podvrgnut mučenju ili ubojstvu.

Američko tužiteljstvo, podsjetimo, objavilo je da je Julian Assange optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu američke vlade zajedno s bivšom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelseaom Manning 2010. godine. Zbog toga mu prijeti maksimalna kazna od pet godina zatvora, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Snimku koja je procurila u javnost možete pogledati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene