Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spašavanje ulazi u treći dan

Još jedan dan i agoniji je kraj: U špilji na Tajlandu ostala su još samo četiri dječaka i trener, a sutra će i oni udahnuti svjež zrak

Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP)
Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Završen je drugi dan operacije spašavanja tajlandskih dječaka iz špilje na sjeveru zemlje. Izvučena su još četvorica. Osmorica spašenih smještena su u bolnicu. Preostala četiri dječaka i trener, u špilji će morati provesti još jedan dan.

Za ukupno osam dječaka agonija je završila. U ponedjeljak ih je izvučeno četiri, baš kao i nedjelju, kada je operacija spašavanja počela. "Dječaci su dobro. Jutros su u bolnici rekli da su gladni, tražili su meso s rižom", kaže Narongsak Osottanakorn, zamjenik spasilačke misije.

Pročitajte i ovo Spašavanje dječaka na Tajlandu (Foto: AFP) "Nismo sigurni je li ovo čudo..." Sretan kraj drame na Tajlandu: Spašeno svih 12 dječaka i trener koji su više od dva tjedna bili zatočeni u špilji Dječaci su prevezeni u bolnicu (Foto: AFP) Brže nego je planirano Opasna akcija prekinuta: Iz pećine spašena četvorica zarobljenih dječaka, u bolnici ih dočekale obitelji

Liječnici im provjeravaju razinu kisika, eventualnu pothranjenost i dehidriranost. Nakon dva tjedna provedena u vlažnoj i mračnoj špilji, nije isključena ni pojava posttraumatskog stresa.

"Sretni su i zdravi. Još uvijek nisu u kontaktu s roditeljima ili nekim drugim zbog straha od infekcije", kaže Osottanakorn.

Obitelji dječake zasad ne mogu zagrliti, ali mogu ih vidjeti preko stakla. Identitet onih koji su spašeni nije objavljen iz poštovanja prema obiteljima čija su djeca još uvijek u špilji, kilometar ispod površine zemlje. Prije početka operacije, svaka obitelj, ali i svaki dječak morali su za to dati svoj pristanak.

U operaciji spašavanja sudjeluje više od tisuću ljudi iz cijeloga svijeta - ronioci, mornarički specijalci, policajci, vatrogasci.

"Imamo 19 Australaca izravno uključenih u spasilačku misiju. Šest je policijskih ronilaca koji su specijalizirani upravo za ovaj tip akcija. Tamo su i naši ronioci iz mornarice, sa svojim timom potpore", kaže Julie Bishop, australska ministrica vanjskih poslova.

Izvlačenje svakog dječaka traje oko 10 sati. U pratnji dvoje ronilaca djeca izlaze kroz uske i krivudave prolaze, s maskama koje im prekrivaju cijelo lice. Operacija spašavanja nastavlja se sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene