Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon velike pobjede na izborima

Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti, Sturgeon mu ekspresno odgovorila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Boris Johnson poručio je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u petak da neće podržati njezin plan za drugim referendumom o neovisnosti Škotske, nekoliko sati nakon što su oboje postigli odličan rezultat na parlamentarnim izborima.

Sturgeon je ranije u petak zatražila još jedan referendum o neovisnosti nakon što je njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, što je bilo više od očekivanog.

Johnson, čiji su konzervativci ostvarili veliku pobjedu na izborima u četvrtak, razgovarao je sa Sturgeon i rekao da neće pristati na drugi referendum o neovisnosti nakon što su škotski glasači podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014.

Međutim, Škotska je glasala i za ostanak Britanije u Europskoj uniji na referendumu 2016.

"Premijer je dao do znanja da se nastavlja protiviti drugom referendumu o neovisnosti, stojeći uz većinu građana u Škotskoj koji se ne žele vratiti podjelama i nesigurnosti", priopćeno je iz premijerova ureda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Katarine Alvir ''Svi čestitaju Borisu Johnsonu na pobjedi, ali to ne znači da će saga oko Brexita završiti. Sada slijedi nova faza''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon trijumfa Torijevaca Ivana Petrović iz Londona: "Johnsonova senzacija bi se tako vrlo lako mogla pretvoriti i u Pirovu pobjedu"

U priopćenju se dodaje da su rezultati referenduma 2014. bili uvjerljivi i da se trebaju poštovati.

Sturgeon je ubrzo odgovorila na Twitteru. Napisala je da je premijeru poručila da se njezin politički mandat da građanima da izbor treba poštovati, "kao što i on očekuje da se njegov mandat poštuje".

Stotine ljudi marširale u Londonu uzvikujući "Boris Johnson nije moj premijer"

Nekoliko stotina bučnih prosvjednika promarširalo je u petak centrom Londona izražavajući nezadovoljstvo rezultatom britanskih izbora, te uzvikujući "Boris Johnson nije moj premijer" i "Boris, Boris, Boris: odlazi, odlazi, odlazi".

Prosvjednici s transparentima "Usprotivimo se vlasti torijevaca" i "Dobrodošli izbjeglice" hodali su od Johnsonove rezidencije u Downing Streetu do Trafalgar Squarea i nastavili do kazališne četvrti i pritom blokirali promet i privukli veliki broj policajaca.

Johnsonovi konzervativci uvjerljivo su pobijedili na izborima u četvrtak. Johnson je u petak pozvao na jedinstvo nacije i "okončanje" podjela zbog brexita koje su razarale Ujedinjeno Kraljevstvo posljednje tri i pol godine.

Rezultati iz 650 izbornih okruga pokazuju da je Johnsonova Konzervativna stranka do nogu potukla laburiste, osvojivši 365 mandata u odnosu na 203 mandata laburista, što je najveći izborni uspjeh konzervativaca od 1987.

"Želim se obratiti i onima koji nisu glasali za nas, za mene i koji su željeli i vjerojatno još uvijek žele ostati u EU", rekao je.

"Morate znati da mi u ovoj konzervativnoj vladi nećemo nikada ignorirati vašu volju i vaše pozitivne osjećaje prema europskim narodima", istaknuo je Johnson. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene