Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć Bruxellesa

Jedna se država posebno priprema za početak turističke sezone, koristi i najnoviju tehnologiju: ''Naš je glavni cilj spriječiti ilegalni ulazak migranata''

Aktualno Galerija Grčka granica - 1 Grčka granica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grčka granica - 2 Grčka granica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Grčka granica - 3 Grčka granica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Grčka granica - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog pandemije čvrsto zatvorena, Europa polako popušta ograničenja na granicama. Osim turista može se očekivati i dolazak migranata. Grčka se naveliko priprema. Uz pomoć Bruxellesa na granice postavlja najmoderniju tehnologiju.

Višemetarska ograda prostirat će se duž 26 kilometara granice Grčke s Turskom. Izrađena od čelika, postavlja se na jednom od najporoznijih dijelova granice - rijeci Evros. ''Naš glavni cilj je spriječiti ilegalni ulazak migranata u zemlju. Kako bismo u tome uspjeli, koristimo novu i modernu opremu, istaknuo je Dimosthenis Kamargios, šef regionalne granične policije.

Brojne kamere dugog dometa, kamere za noćni nadzor, dronovi, senzori. Podaci će se slati u kontrolne centre, gdje će se analizirati sumnjiva kretanja. Kamargios kaže da su spremni. ''Imamo jasnu sliku granice s našim novim sustavom i spremni smo sukladno tome usmjeravati snage na područja na kojima bi mogli biti pokušani masovni prodori'', istaknuo je.

Zvučni top još je jedna od novina. Uređaj veličine manjeg televizora postavljen je na borbeno vozilo. Naizgled malen, ali itekako moćan. Zaglušujući zvukovi koje emitira, jačine su poput motora zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razmišljate o putovanju? PCR test, potvrda o cijepljenju ili preboljenju? Provjerite kakvi su uvjeti za prelaske granica, u nekim zemljama nemoguće je izbjeći karantenu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ovlaštena i granična policija Sabor donio novi zakon o obvezoj prijavi prijenosa gotovine preko granice, evo što je sve obuhvaćeno

''Ono što vidimo na granicama i odnos prema stranim državljanima općenito, često je testno polje za tehnologije koje se poslije koriste i na Europljanima. Zato bi svima trebalo biti važno, trebao bi biti njihov interes, ono što se događa na granicama'', kazao je Patrick Breyer, zastupnik u EP iz njemačke Piratske stranke.

A na europskim granicama događa se zatišje pred buru. U Grčkoj je broj migranata u protekle dvije godine smanjen sa 75 tisuća na 15 tisuća 700. Glavni razlog su mjere uvedene zbog pandemije. Ne treba puno pogađati što se može očekivati kada pandemija počne slabiti, a mjere popuštati.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene