Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno djetinjstvo

VLASTI JOJ ZABRANILE POBAČAJ Žrtva silovanja (11) rodila dijete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S obzirom da je u Paragvaju, pretežito katoličkoj zemlji, abortus dopušten samo u slučaju kada trudnoća ugrožava život majke, vlasti djevojčici nisu dopustile da ostane dijete.

Priča o narušenom djetinjstvu koja je potresla svijet dobila je svoj nastavak. Djevojčica iz Paragvaja koju je kao 10-godišnjakinju silovao majčin 42-godišnji dečko, rodila je dijete.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija podignuta optužnica Stravičan zločin kakav se ne pamti: Lenu (10) je silovao 25-godišnjak, ali ju je ubio dječak (11)

S obzirom da je u Paragvaju, pretežito katoličkoj zemlji, abortus dopušten samo u slučaju kada trudnoća ugrožava život majke, vlasti djevojčici nisu dopustile da ostane dijete. U četvrtak je rodila curicu tešku tri i pol kilograma, carskim rezom. 11-godišnjakinja, djevojčici je dala ime Milagros, što na španjolskom znači 'čuda'.

Tjeraju je da rodi - Djevojčica (10) ostala trudna nakon silovanja

Ka da je cijeli slučaj dospio u javnost vlasti su uhitile majku djevojčice zbog zanemarivanja djeteta i sudjelovanja u zločinu silovanja. Policija je pokrenula i potragu za 42-godišnjim muškarcem koji je silovao djevojčicu. Uhićen je te zatvoren zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje maloljetnice. Nakon uhićenja muškarac je negirao zločin, te zatražio DNK analizu ploda.

Nakon što je pod jamčevinom puštena iz zatvora, majka djevojčice kazala je kako je još u studenom prošle godine zatražila pomoć od policije.

'Ja sam ta koja je prijavila cijeli slučaj. Tražila sam pravdu, nadala se da će nešto biti učinjeno, no cijeli je slučaj jednostavno zanemaren', rekla je majka djevojčice u intervjuu za CNN.

Paragvajski ministar zdravlja Antonio Barrios kazao je ranije da su susjedi ti koji su prijavili zlostavljanje u obitelji te kako je majka poricala optužbe koje su se stavljale na teret nje i njezina dečka.

Da je djevojčica trudna otkriveno je u travnju kada je ušla u 22. tjedan trudnoće. Majka ju je zbog bolova u abdomenu odvezla liječniku koji je utvrdio trudnoću. Majka je tražila abortus, a grupe za ljudska prava kao i Amnesty International su održali njezin zahtjev.

'Fizički i psihički utjecaj od tjeranja djevojčice na porod izazvat će još više patnje i muke za dijete. Vlasti ne mogu sjediti prekriženih ruku i ne učiniti ništa dok je nevino biće prisiljeno prolaziti kroz još više agonije i muke', kazali su iz Amnesty Internationala.

Teta iz vrtića na izletu seksualno zlostavljala 4-godišnjeg dječaka

No vlasti pobačaj nisu dopustile. Ministar zdravlja kazao je kako bi u tom slučaju došlo do povrede paragvajskih zakona te kako to neće dopustiti.

'U svakom smo pogledu protiv prekidanja trudnoće. Djevojčica će dobiti permanentnu pomoć kao i utočište, a trudnoća napreduje bez problema i komplikacija', rekao je ministar zdravlja.

Amnesty International pozvao je paragvajske vlasti da izmijene restriktivan zakon koji u većini slučajeva brani pobačaj.

Direktorica Amnesty Internationala za područje Sjeverne i Južne Amerike Erika Guevara Rosas rekla je da je djevojčica imala sreće što je uopće preživjela. 'Ali činjenica da je dijete preživjelo ne može biti izlika za kršenje ljudskih prava od strane paragvajskih vlasti, koje su se odlučile kockati zdravljem, životom i integritetom te djevojčice, unatoč jasnim dokazima da je trudnoća bila ekstremno riskantna i unatoč činjenici da je bila žrtva silovanja te da je riječ o djetetu', rekla je.

UNICEF je optužio Paragvaj da ne štiti djevojčice od seksualnih predatora. 'Svakoga dana dvije djevojčice u dobi između 10 i 14 godina u Paragvaju budu silovane', kažu u ovoj organizaciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene