Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izricanje kazne Pistoriusu

Za Pistoriusa preporučen kućni pritvor od 3 godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius ponovno je na sudu nakon što je osuđen zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp. U sljedećih tjedan dana, nakon izlaganja obrane i tužiteljstva, sutkinja bi trebala odlučiti o visini kazne.

13:01 - Peet van Zy nahvalio je Pistoriusov karakter, prikazujući ga kao osobu koja je rado sudjelovala u humanitarnim događajima i donirala novac u dubortvore svrhe.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

12:44 - Pistoriusov dugogodišnji menažder Peet van Zyl, još jedan od svjedoka, rekao je kako je sportaš sudjelovao uz mnogim dobrotvornim donacijama, nabrojavši pojedine, a želio je i sam osnovati jednu udrugu.

12:35  - Za razliku od psihijatrice, socijalni radnik Joel Maringa svjedočio je kako mu je Pistorius rekao da se želio vratiti atletici. Naveo je zašto bi kućni pritvor mogao biti primjeren - omogućio bi Pistoriusu da nastavi trenirati.

Kada ga je Nel pitao koliko bi dugo bio primjeren kućni pritvor, Maringa je odgovorio: 'Tri godine.'

10:37 - Nel je pitao zašto je uslijed tolike patnje i tuge, Pistorius tulumario u noćnom klubu u Johanseburgu tijekom suđenja za ubojstvo. Psihijatrica je navela kako se takve situacije događaju kao reakcija bijega od pretjeranog pritiska ili bijega od traume, te citirala navode iz psihijatrijskog udžbenika vezano za takve reakcije pacijenata koji su doživjeli traumu.

10:21 - Tužitelj je u nekoliko navrata pitao psihijatricu koja je njezina procjena: Je li Pistorius namjerno ili slučajno pucao u vrata toaleta iza kojih se nalazila Reeva kada ju je ubio. Ovo pitanje bilo joj je izrazito neugodno i nije odgovorila na njega konkretno već je samo rekla da je njezina procjena ono što je sud donio kao zaključak tijekom presude.

10:11 - 'Možda ste trebali biti balansiraniji u izvještaju, jer ne znate da je Pistorius izgubio karijeru s obzirom na to da mu nitko nije zabranio da se natječe, a što se tiče ljubavnog života, može se ponovno zaljubiti', oštar je tužitelj prema psihijatrici.

 

10:04 - Odgovarajući na pitanje tužiteljstva, psihijatrica je rekla da kada je Pisotrius govorio o budućnosti, istaknuo je kako bi volio bi raditi u Mozambiku u školi svog ujaka i podučavati ondje djecu.

9:59 - 'On je slomljen muškarac koji je izgubio sve, izgubio je ljubav, moral i profesionalnu reputaciju, prijatelje i karijeru te financijsku nezavisnost. Njegovo samopoimanje i identitet su oštećeni do mjere da nije vjerojatno da će se potpuno oporaviti od posljedica pucnjave', zaključuje psihijatrica u svom izvještaju.

 

9:55 - Psihijatrica je istaknula kako su mediji u svom izvještavanju imali veliki utjecaj na njegovo psihičko stanje, a nije pomoglo ni to što su mu pojedini prijatelji okrenuli leđa. Kaže kako je gradio karijeru i bio uzor mnogima, a nakon ubojstva taj dio njegovog identiteta je znatno poljuljan.

Sutkinja Thokozile Masipa je na suđenju prihvatila Pistoriusovu verziju događa i najpoznatijeg svjetskog sportaša s hendikepom proglasila krivim za ubojstvo iz netaja ustvrdivši da je na Valentinovo 2013. svoju djevojku Reevu Steenkamp ubio pogreškom pucajući kroz zatvorena vrata kupaonice u njihovoj kući. Sutkinja je rekla da je Pistorius postupio nepromišljeno kada je ispalio četiri metka iz pištolja, ali da je pucao u uvjerenju da je unutra uljez. 'Dobrih je manira, pokazivao je iritaciju i frustraciju, posebice tijekom suđenja, ali to nije čudno u situaciji u kojoj se nalazio', rekla je dr. Hartzenberg.

9:48 - 'Isprva je bio veoma težak, veoma emotivan', rekla je psihijatrica na sudu o Pistoriusu. Dodaje kako je mnogo plakao tijekom sastanaka, te je prolazio kroz mnoge faze tugovanja, a pokazivao je i znakove PTSP-a.

'Krivnju i ljutnju često je usmjeravao prema sebi', rekla je dr. Hartenberg.

'Njegovo kajanje je neosporno', zaključuje ona.

9:45 - Pistorius je kod dr. Hartzenberg dolazio 18 mjeseci, kako bi mu pomogla da se nosi s ubojstvom Reeve.

Prva svjedokinja obrane je psihijatrica Oscara Pistorius, dr. Lore Hartenberg.

9:41 - Pistoriusov odvjetnik Barry Roux kazao je kako će obrana pozvati tri svjedoka i potencijalno četvrtog.

Tužitelj Gerrie Nel kaže da će tužiteljstvo pozvati dva svjedoka.

Sutkinja je pitala, hoće li sve moći završiti u tjedan dana, a Nel je odgovorio kako se nada da hoće.

9:30 - U sudnicu je ušla Thokozile Masipa, a izricanje kazne izgledat će poput mini suđenja, jer će obje strane i tužiteljstvo i obrana pred sud izvesti svjedoke i prezentirati dokaze koji su prihvaćeni u presudi.

8:00 - Pistorius je prošli mjesec proglašen krivim za ubojstvo s predumišljajem te mu prijeti zatvorska kazna u trajanju do 15 godina. Ipak moguće je kako će sutkinja Thokozile Masipa kaznu zamijeniti društveno korisnim radom.

Sutkinja je izjavila kako se sportaš, kad je kroz vrata WC-a ustrijelio svoju djevojku ponašao 'nemarno', ali je vjerovao kako je riječ o provalniku.

Pistorius KRIV za ubojstvo iz nehaja, izricanje kazne čeka na slobodi!

Paraolimpijac je porekao ubojstvo svoje djevojke lani na Valentinovo tvrdeći kako ju je ustrijelio zabunom.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) priopćio je da bi se Pistorius mogao vratiti natjecanju nakon što odsluži kaznu. Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom, poznat i kao Blade Runner, postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene