Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

PATETIČNO OBRAĆANJE

VIDEO Vučić mahao naslovnicama hrvatskih medija pa zavapio: "Zamislite taj kaos što želite položiti cvijet ili svijeće"

Aktualno Galerija +0 Aleksandar Vučić Galerija 1/1 >>
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti u ponedjeljak navečer u Predsjedništvu Srbije o zabrani hrvatskih vlasti da privatno posjeti Jasenovac. Kaže kako je više puta pokušao dogovoriti službeni posjet, ali to nije uspio pa je htio doći privatno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvo je govorio o konzultacijama o novom premijeru s predstavnicima stranaka u novom sazivu Skupštine Srbije.

"Razgovarali smo i o problemima Hrvata u Srbiji i potencijalnom sudjelovanju u budućoj vladi", rekao je Vučić.

Vučić kaže kako će pokušati dati punu informaciju o svom neodlasku u Jasenovac.

"Prva informacija se, slučajno ili ne, nije pojavila u srpskim medijima", kazao je i dodao kako su ti mediji pisali da je radio cirkus. Ponekad zbog Srbije i Kosova, nekad zbog pada aviona u Grčkoj.

Kaže kako su vijest objavili hrvatski mediji, a predsjednikov ured nije reagirao jer je htio u tišini uručiti notu. 

"Zamislite taj kaos što želite položiti cvijet ili svijeće", kaže Vučić i dodaje kako je pretjerano to zvati kaosom i provokacijom. Komentira naslove u hrvatskim i BiH medijima i kaže kako većina govori "bezbroj neistina o onome što se događalo".

Vučić je čitao naslove iz hrvatskih medija te komentirao izjavu hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana da se ne radi "o odlasku na more". Srbijanski predsjednik kaže da nikada nije htio ići na more i da će to dodatno komentirati.

Optužuje hrvatske medije i neke srpske da prepisuju. 

2. rujna 2021. je mjesec dana od obilježavnja Oluje, prvi put kontaktiraju Plenkovića s molbom da 10. rujna posjete Jasenovac. U više navrata, direktno ili indirektno, 4. rujna stiže poruka da se pomakne posjet zbog unutarnje političke situacije, kaže Vučić i dodaje kako je posjet odgođen, a o tome se nije išlo u javnost.

Ističe da je Hrvatska Srbiji vrlo važna za trgovinu i izvoz, a to je jedan od ključnih razloga da spuste tenzije. 

Kaže da su 1. ožujka 2022. ponovili zahtjev za posjetom, ali je i on odbijen nakon dva dana. 

"Nigdje nikome nismo kukali, nismo se žalili", rekao je Vučić i dodao kako je treći put obavijesti potpredsjednika Vlade Milorada Pupovca i rekao "ako hoćeš obavijesti Plenkovićev ured, a on je to očito učinio", rekao je Vučić i dodao kako su hrvatske vlasti povezale "Oluju s Jasenovcom". Rekao je kako je htio povesti samo jednu kameru i obavijestiti javnost nakon posjeta. 

"Ja sam bio u Jasenovcu u dva navrata, ali ne kao predsjednik. Nitko kao srpski predsjednik u mandatu nije bio u Jasenovcu. Rekao sam da želim otići za vrijeme mandata da pokažem poštovanje prema našim žrtvama, da nikad nećemo zaboraviti srpske žrtve, ni židovske ni romske i ništa više od toga. I onda u četvrtak 14. srpnja otpravnica poslova Bogdan je došla da prenese molbu Plenkovića da ne idem u Jasenovac. Rekli su da su za posjetu čuli neslužbeno", rekao je Vučić.

"Nitko kao srpski predsjednik nikada nije bio u Jasenovcu", rekao je i dodao kako je htio otići za vrijeme svog mandata i pokazati da neće zaboraviti svoje žrtve.

"Rekao sam da mi više ne pada napamet da slušam te besmislice i onda smo dobili ovaj cirkus koji su napravili u nedjelju, sami, bez da smo mi išta napravili. Moj grijeh je to što sam želio položiti cvijet na kojem su, mi bismo rekli stotine hiljada, a Hrvati ako poštuju Tuđmana bi trebali reći više desetina tisuća. Argument da sam to radio uoči Oluje je neistina, radio sam to od rujna prošle godine nakon obilježavanja Oluje", rekao je Vučić.

Kaže da nije htio slušati više o tome da nije dobro doba godine i da je samo htio položiti cvijet.

"To nije odlazak na more. Ja ne želim ići na more u Hrvatsku. Ne zanima me to. Hoću ići u Jasenovac", kaže Vučić te dodaje kako Tadić nikad nije bio u Jasenovcu kao predsjednik. 

"To je bio po monstruoznosti najveći logor na teritoriju Europe. Taj logor nikad nije bio oslobođen. Nikad nismo jasan odgovor dobili. Puno se čudno stvari događalo oko Jasenovca", kaže Vučić.

"Ni Josip Broz nikad nije bio u Jasenovcu da oda počast srpskim žrtvama. Da netko iz Srbije ode tamo, dogodilo bi im se isto što i meni. Civilizacijsko pravo je položiti cvijet u Jasenovcu. Neukusno je da se klibere dok uspoređuju Jasenovac i more", rekao je Vučić.

"Mi smo na europskom putu, računamo da je sloboda kretanja najviša europska sloboda. Ja sam spremio pasoš, nisam znao da tu ima neki posebni načini kako bi se trebao predstaviti", rekao je Vučić.

"Ne postoji nijedno stratište srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije kao što je to Jasenovac. Ispostavilo se da sam želio ići u zabranjeni grad ili su Srbi mogli tamo samo od 1941. do 1945", rekao je.

"Što se nas tiče, mi ćemo uvijek htjeti iumati civiliziranu komunikaciju. Nemam ja problerm to što me nečiji mediji ne podnose. Jesam li ja kriv što Srbija ima suficit u razmjeni s Hrvatskoj ili ih je prestigla po iznosu BDP-a ili što su sedam kuća moje obitelji spalili. Sve kuće Vučića su 1992. spalili, mi nijednu njihovu kuću nismo spalili", rekao je srpski predsjednik.

"O svim drugim besmislenim lažima sam spreman odgovarati na pitanja. 2. rujna nije bilo ni Rusije ni sankcija. Kakve veze ima ukrajinski avion, ta prometna nesreća? Dogodila se tragična nesreća, to su bile mine za obuku. Bangladeš je potvrdio da je to bila njihova narudžba, od toga živi 14.000 ljudi direktno u Srbiji. Što smo htjeli točno sakriti? Osim što netko mora da pronađe u Srbima krivca uvijek. Znam ja zašto sam ja njima kriv. Da sam na njihovom mjestu, isto bih se ponašao moguće, možda bih radio malo bolje razloge, a ne ovako tupave. Ali razumijem zašto me mrze", rekao je Vučić.

"Šutimo kad svugdje u EU pričate na summitima o velikosrpskoj agresiji. Sad smo shvatili da je Jasenovac zabranjeno mjesto, mi ćemo raditi na tome da u glavama srpske djece to ne bude zabranjeno mjesto. Bit će velike i sistemske promjene u našem prosvjetnom sustavu, ali ćemo ulagati sve više novca u nove filmove, serije, knjige, prevoditi na druge jezike, da svi mogu znati što se tu dogodilo", rekao je.

"Kad god negdje planiramo ići, i privatno, što nam nije obaveza, nema te konvencije... Kad god sam išao u BiH, uvijek bih obavijestio sve o mom dolasku. Nemam obavezu ali sam to uvijek radio. Tako smo i sada pokušali sve dogovorom, ali nikad nije bilo vrijeme za odlazak u Jasenovac. I nikad neće doći vrijeme", rekao je Vučić.

"Šutimo kad svugdje u EU pričate na summitima o velikosrpskoj agresiji. Sad smo shvatili da je Jasenovac zabranjeno mjesto, mi ćemo raditi na tome da u glavama srpske djece to ne bude zabranjeno mjesto. Bit će velike i sistemske promjene u našem prosvjetnom sustavu, ali ćemo ulagati sve više novca u nove filmove, serije, knjige, prevoditi na druge jezike, da svi mogu znati što se tu dogodilo", rekao je.

"Kad god negdje planiramo ići, i privatno, što nam nije obaveza, nema te konvencije... Kad god sam išao u BiH, uvijek bih obavijestio sve o mom dolasku. Nemam obavezu ali sam to uvijek radio. Tako smo i sada pokušali sve dogovorom, ali nikad nije bilo vrijeme za odlazak u Jasenovac. I nikad neće doći vrijeme", rekao je Vučić.

Vučić je odgovarao na pitanja novinara. Kaže kako se nije čuo ni s kim iz hrvatskih vlasti osim s Pupovcem te dodaje kako ne zna niti o čemu bi razgovarao nakon svih tih pokušaja. 

"Neću se dodvoravati nikome dok sam živ. Da se idem kupati na more da bih bio dobar Srbin - neću", rekao je i dodao kako smatra da se nikad neće pomiriti s Hrvatskom jer svatko ima drugačiji pogled na '90-e. 

Na pitanje zašto nije poštivao proceduru, Vučić nabraja posjete hrvatskih političara Srbiji mimo službenog protokola.

"Kad pričate o proceduri, prvo razgovarate s partnerima na ljudski način. Kad kažete da mora ići preko ministarstva vanjskih poslova, sa mnom je bio na razgovoru Grlić Radman, došao je bez procedure. Koga briga, podrazumijevalo se da smo tu da pružimo svaku pomoć. Nije se javio ministarstvu vanjskih poslova. I Radovan Fuchs je bio u posjeti Subotici, ništa nije išlo po proceduri. Koga briga, šta treba da im zabranimo ulaz?", odgovara Vučić pa nabraja sve hrvatske državne dužnosnike koji su bili u Srbiji a da se prije toga nisu javili ministarstvu vanjskih poslova Srbije.

"Jel im netko zabranio, jel ih netko spriječio?", pita se Vučić i kaže kako će u Jasenovac otići kad god mu daju termin. 

"Probao sam i prije devet mjeseci otići u tišini, ali eto, nije bilo vrijeme. I slušajte me što vam kažem, nikad neće biti vrijeme", rekao je Vučić.

"Molim sve one Srbe, koji su na moru u Hrvatskoj i uživaju, koji mi zamjeraju da mi ne zamjeraju jer mi je Jasenovac ispred Rovinja", rekao je Vučić.

"Nisam znao da se zove hrvatsko more, ja sam učio da se to zove Jadransko more. To more je fascinantno i fantastično more. Ne ljutite se što mi je Jasenovac važniji od svakog mora. Znam ja što je vama bila namjera, da kažete da je Vučić šovinist koji mrzi hrvatsko more. Ja obožavam Jadransko more i u Italiji i u Crnoj gori", rekao je.

"Ja sam službeno htio još u rujnu i u ožujku htio službeno najaviti posjet. Što se tiče privatnih posjeta Jasenovcu, jednom sam bio sa 6 ili 7 godina, a drugi put 2011., ali tada nisam bio u vladi", rekao je Vučić.

"Samo neka mi kažu kad mogu doći i ja ću doći. A ja se pitam kako nama nije bilo vrijeme da napravimo spomenik jasenovačkim žrtvama?", zapitao se Vučić.

"Glina je poznata po tome što je Vučić tamo bio šesti govornik na nekom skupu 90-ih, a ne po ubojstvu Srba. Sretan sam što ću sve ovo uramiti, da moje troje djece, nadam se da ću imati i unuka, da se diče svojim ocem i djedom koji nije poklekao pred pritiscima i koji je branio svoj srpski narod i državu. Zato smo mi šutjeli, a zato su sve o ovom objavili Hrvati", rekao je Vučić.

"Jedini lijek je da se sam sklonim. Drugog lijeka nema protiv takvih kao što sam ja", rekao je srpski predsjednik na kraju jednosatne konferencije.

Za kraj kaže kako će Srbija i Hrvatska imati dobre odnose. 

Nije to odlazak na more 

Vučić je htio u nedjelju mimo protokola privatno doći u Jasenovac i Pakrac o čemu je obavijestio saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji je pak o tome obavijestio hrvatsku Vladu. Vučiću je posjet zabranjen, a ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako to nije "odlazak na more" te kako se procedura i protokol u takvim situacijama, pogotovo kad je riječ o predsjedniku koji je štićena osoba, moraju poštivati.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Gost Dnevnika Nove TV Analitičar Ivica Mandić o Vučićevu manevru: "Ovo je loša kopija Lavrovljeve najave posjeta"

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije oko Jasenovca I svjetski mediji raspisali se o nesuđenom Vučićevu posjetu: "Izbija diplomatski spor"

Pupovac je izrazio žaljenje što Vučićeve namjere nisu jasno i protokolarno iskomunicirane te kazao kako se izložio kako bi ublažio rizike koje nosi takva situacija.

Kao odgovor na zabranu ulaska Aleksandru Vučiću u Hrvatsku, Srbija je pripremila protumjere i najavila kako će svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Diplomatske note Iscurili službeni dokumenti: Evo kako je Hrvatska stopirala Vučićev dolazak, a što su Srbi odgovorili

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETOST NE POPUŠTA Oštre reakcije iz Srbije: Potpredsjednica Vlade otkazala posjet Hrvatskoj

Srbijanska premijerka Ana Brnabić kazala je kako je ovaj postupak hrvatskih vlasti "najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske", a Vučić je samo na društvenim mrežama poručio hrvatskim vlastima da "rade svoj posao".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene