Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Izgredi na prosvjedima tisuće Srba u Austriji i Švicarskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom održavanja skupa više tisuća Srba koji su danas poslijepodne prosvjedovali protiv proglašenja neovisnosti Kosova došlo je do izgreda u kojima su ozlijeđena dva pripadnika redarstvenih snaga, izvijestila je policija.

Prosvjedi Srba protiv neovisnosti Kosova održani su danas i u austrijskom gradu Salzburgu te u Ženevi u Švicarskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

Pet tisuća prosvjednika, prema policiji, a 10.000 prema organizatorima, koji su došli iz nekoliko austrijskih gradova, okupili su se na Trgu heroja, u središtu austrijske prijestolnice uz povike "Ne damo Kosovo".

Prosvjednici su zdušno pljeskali dok su Peter Handke, austrijski pisac koji živi u Parizu i čelnik stranke austrijske ultradesnice FPO Heinz-Christian Strache čitali pisma potpore, javlja agencija APA.

U trenutku kada se okupljeno mnoštvo razilazilo, oko 16.30 sati po srednjoeuropskom vremenu, skupina od nekih 400 prosvjednika krenula je prema američkom veleposlanstvu, ali ih je na putu zaustavila specijalna policija.

Prosvjednici iz te skupine su, spalivši američku zastavu, tada su krenuli prema četvrti u kojoj žive Albanci i ondje razbijali izloge trgovina.

Prema prvim izvješćima vlasti, dva su policajca ozlijeđena, a šest osoba je privedeno, izvijestio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Manfred Simettinger.

Prosvjedi u Salzburgu, na zapadu zemlje, u kojima je sudjelovalo oko 2.000 Srba, protekli su bez izgreda, kako navodi APA.

Ispred Palače naroda u Ženevi, u Švicarskoj, u nedjelju poslijepodne protiv neovisnosti Kosova mirno je prosvjedovalo više tisuća ljudi podrijetlom iz Srbije.

Prosvjednici koji su došli iz većih gradova Švicarske, ali i iz Francuske, 3.000 prema procjeni policije, a 8.000 prema organizatorima, počeli su se okupljati u 15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu ispred ženevskog sjedišta Ujedinjenih naroda.

U prošlu nedjelju, oko 2.000 Albanaca s Kosova okupilo se na istom trgu nakon proglašenja neovisnosti.

Švicarska, u kojoj živi jedna od najvećih zajednica kosovskih Albanaca s 200.000 ljudi, održava dobre odnose sa Srbijom.

Vlada u Bernu mogla bi se sredinom tjedna očitovati o neovisnosti Kosova. Vijeće država (Senat) i povjerenstvo Nacionalnog vijeća (zastupnici) najavili su u četvrtak i u petak svoju potporu priznavanju neovisnosti Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene