Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbori SAD: Pobjednici Obama i Huckabee

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator iz Illinoisa, Barack Obama pobjedio je na predizborima Demokratske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi s 37 posto osvojenih glasova.

Za drugo mjesto se bore senatorica iz New Yorka, Hillary Clinton, te bivši senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards. I Edwards i Clinton imaju po 30 posto glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary Clinton čvrsto u vodstvu za nominaciju Slika nije dostupna Stožeri Clintonove i Obame u prvom otvorenijem okršaju

Prema pristiglim rezultatima s 94 posto od oko 1.800 biračkih skupova održanih diljem Iowe, Obama je dobio 37 posto glasova, Clinton 30 posto, Edwards 30 posto i guverner Novog Meksika Bill Richardson dva posto glasova.

Obama je s pobjedom u Iowi prešao prvu, važnu, stepenicu do položaja prvog crnačkog predsjedničkog kandidata u povijesti SAD-a.

'Iz rezultata je jasno da je 'status quo' izgubio a promjena pobjedila', izjavio je demokratski kandidat John Edwards, ističući kako su građani Iowe, države u srcu Amerike, pokazali 'da je bilo dosta i da su potrebne promjene', što će se po njemu nastaviti i na stranačkim predizborima u ostalim saveznim državama, koji se održavaju u siječnju i veljači.

Edwards je naglasio kako su u obje stranke pobjedili zagovornici promjena, a ne oni koji su imali najviše novca u kampanji, aludirajući na Clinton i Romneya.

Bivša prva dama SAD Hillary Clinton čestitala je Obami, Edwardsu i svim ostalim demokratskim kandidatima, ističući kako su zajednički iznijeli zahtjev za promjenama te da su građani Iowe pokazali kako je 'Amerika spremna za novi početak'. Izrazila je uvjerenost da će na izborima u studenom ove godine pobjedu odnijeti demokratski kandidat, te istaknula spremnost da preuzme predsjedničku dužnost.

Nakon otvaranja procesa izbora predsjedničkih kandidata u Iowi, slijede predizbori u New Hampshireu 8. siječnja, u Michiganu 15. siječnja, Nevadi 19. siječnja, Južnoj Karolini 19. i 26. siječnja, Floridi 29. siječnja te potom tzv. 'super utorak', 5. veljače u 20 saveznih država, uključujući i Kaliforniju, New York i New Jersey.

Mike Huckabee proglašen pobjednikom republikanskih predizbora

Na temelju uvjerljivog vodstva, nakon četvrtine prebrojanih glasova na predizborima Republikanske stranke u američkoj saveznoj državi Iowi, američke TV mreže objavile su procjenu
da je pobjednik predizbora bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee.

Nakon pristiglih rezultata s 25 posto republikanskih biračkih skupova u Iowi, Huckabee je u vodstvu s 35 posto glasova, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney je drugi s 24 posto glasova, treći je bivši senator Fred Thompson s 14 posto, a četvrti senator John McCain s 12 posto glasova, objavio je CNN.

'Ovo je dokaz da je poruka važna. Ne mogu se kupiti glasovi u Iowi', izjavio je Huckabee u svom izbornom stožeru u Des Moinesu, glavnom gradu Iowe.

Prema podacima iz izbornih stožera, Huckabee je na izborno
oglašavanje u Iowi potrošio 1.4 mil. dolara, a njegov glavni protivnik Romney 6,5 milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene