Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalni gubitak

Iz muzeja ukradeni zlatnici vrijedni više milijuna eura: "Bojimo se da će keltski novčići biti pretopljeni"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Lopovi su iz muzeja u bavarskom gradu Manchingu ukrali cijelu muzejsku zbirku keltskih zlatnika, vrijednu nekoliko milijuna eura, objavila je u srijedu policija.

Prema bavarskim kriminalistima, izgrednici su u utorak navečer provalili u Keltski i rimski muzej i uzeli ukupno 483 keltska zlatnika stara dva tisućljeća. Pronađeni su 1999. u blizini grada Manchinga, a u muzeju su izloženi od 2006.

"Gubitak keltskog blaga je katastrofa, jer su zlatnici nezamjenjivi kao svjedoci naše povijesti", rekao je bavarski ministar znanosti i umjetnosti Markus Blume dodavši da je šteta velika.

Istražitelji zasad nisu objavili druge detalje o okolnostima pljačke, no gradonačelnik grada Herbert Nerb spomenuo je prekide telefonskih i internetskih veza.

"Odsjekli su cijeli Manching", rekao je gradonačelnik navodeći da je muzej zapravo vrlo sigurna lokacija, ali da su sve veze s policijom bile prekinute, navodi STA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što se dogodilo? Drama na kolodvoru Lekenik, na terenu krim policija: Radni vlak nije se zaustavio, u suprotnom smjeru stajao putnički

Pročitajte i ovo Ilustracija USVOJENA REZOLUCIJA Europski parlament Rusiju proglasio državom pokroviteljicom terorizma: ''Potrebno ih je dodatno izolirati''

Prema njemačkoj policiji, kradljivci keltskih zlatnika iz Manchinga vjerojatno će ih teško prodati.

"Bojimo se da će keltski novčići biti pretopljeni i prodani po cijeni zlata", rekao je novinama neimenovani predstavnik bavarske kriminalističke policije.

Pronalazak zlatnika u Bavarskoj smatra se najvećim pronalaskom keltskih zlatnika u prošlom stoljeću. Keltske novčiće prije 23 godine otkrila je skupina arheologa. U muzejskoj vitrini bila su izložena 483 zlatnika vrijedna više milijuna eura.

Na ovom području nekoć je postojalo važno keltsko naselje Oppidum Manching i tu se i danas odvijaju redovita arheološka istraživanja. Područje keltskog naselja smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta sjeverno od Alpa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene