Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza sa sigurnosne konferencije

Ivana Petrović o krizi na istoku Europe: "Ako Rusija napadne, NATO neće ići u izvanrednu vojnu operaciju"

Drugi dan sigurnosne konferencije u Münchenu prošao je znaku je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i potpredsjednice SAD-a Kamale Harris, koji su se ondje osvrnuli na krizu na istoku Europe. Sve je pratila Ivana Petrović, koja je o tome izvijestila uživo u Vijestima u 17h.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij je tijekom intervjua na drugom danu sigurnosne konferencije u Münchenu najviše govorio o svjesnosti, izvijestila je Ivana Petrović.

"Rekao je da je Ukrajina svjesna da moraju početi provoditi Sporazum iz Minska, s kojim još nisu ni započeli. Svjesni su da se moraju braniti, svjesni su provokacija, ali je izrazio spremnost sjesti s Rusijom za stol bez prethodnog postavljanja posebnih uvjeta", rekla je Petrović uživo u Vijestima u 17h

Zelenskij se također zahvalio svojim partnerima na razmjeni obavještajnih informacija, a zatim se osvrnuo na neprestano nagađanje o mogućem sukobu s Rusijom

"Dodao da je nabrijavanje u stilu: 'Rat će početi danas. Rat će početi sutra. Sigurno će Rusija napasti.' donijelo puno štete Ukrajini, prije svega na planu gospodarstva i obrambene sigurnosti. To je po meni najvažnija stvar koju je Zelenskij danas izgovorio", istaknula je Petrović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USVOJENI ZAKLJUČCI Nastavak razgovora Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi, HNS traži ravnopravnost

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Horvatova uhićenja Susjedi ga smatraju dobrim čovjekom, a stanovnici Petrinje razočarani tempom obnove: "Ionako ide sporo i traljavo"

Na sigurnosnoj konferenciji danas je bila i potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, koja se također osvrnula na ukrajinsko-ruske odnose.

"Uz uobičajeno prozivanje Rusije i Kine da krše ljudska prava i slobode, dodala je da pozivaju Rusiju na diplomatske pregovore u bilo kojem formatu, bilo bilateralne pregovore, bilo u formatu s NATO-om ili Europskom unijom. Rusija može birati format", rekla je Petrović.

"Zanimljivo je da je Harris naglasila da, ako dođe do ruske vojne intervencije u Ukrajini, Amerika neće tamo slati svoje vojnike, ali će braniti, kako je rekla, svaki pedalj članice NATO saveza. Iz toga se da iščitati samo jedno: ukoliko bi Rusija vojno intervenirala u Ukrajini, NATO neće ići u izvanrednu vojnu operaciju u toj zemlji", zaključila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene