Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Ivana Petrović iz Mostara: "Za Hrvate je najvažnije ono što dolazi nakon općih izbora"

Izbori u Bosni i Hercegovini dočekuju se u ozračju političke krize u BiH, osobito u Federaciji. U Mostaru situaciju prati urednica i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

O tome ima li prostora da se u BiH nešto izmijeni nakon izbora, Ivana Petrović kazala je kako je visoki predstavnik, pozivajući u subotu sve narode Bosne i Hercegovine da izađu na izbore, kazao kako je odgovornost njihovih političkih vlasti velika i da ima puno posla nakon izbora.

Naveo je i činjenicu da se u Bosni i Hercegovini treba zaustaviti diskriminacija, no nije poznato na što je precizno mislio jer mnogi narodi tvrde da su diskriminirani izbornim sustavom.

"Ono što je najvažnije za Hrvate je ono što dolazi nakon ovih općih izbora – Josip Merdžo iz HDZ-a BiH smatra da ima prostora za izmjenu izbornog zakona, ali to sve ovisi o rezultatima općih izbora", naglasila je Petrović te pojasnila kako za su Hrvate kao konstitutivni narod vrlo važni oni izbori koji dolaze poslije, a to su posredni izbori – izbori za Dom naroda.

"Oni se delegiraju iz županijskih ili kantonalnih skupština i gdje Hrvati zapravo već godinama od prvog Barryjevog, a potom i Petritschevog udara na Ustav, ili reformi – kako to ovdje zovu 2002. i 2003. godine vise o tankoj žici, a Dom naroda za Hrvate je jako bitan. To je zadnji osigurač i jamac njihove konstitutivnosti", istaknula je Petrović.

Petrović je podsjetila da su se Hrvati u Daytonu, odnosno u Washingtonskom sporazumu svjesno odrekli svoga entiteta u ime Doma naroda koji im jamči njihovu opstojnost – Dom naroda za Hrvate je entitet.

Pročitajte i ovo Hrvati u Republici Srpskoj: Ilustracija - 5 Izbori u nedjelju Kako žive Hrvati u Republici Srpskoj? "Ne bih nikad otišla iz ovog grada"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uoči izbora Borjana Krišto otkazala razgovor uživo u Dnevniku Nove TV: "Iz njenog stožera tvrdili da ima temperaturu, ali..."

"Svim tim ustavnim reformama dovelo se sve to u pitanje na način da u Dom naroda mogu ići delegati stranaka koje ne podržavaju hrvatski birači, a potom se još jednom to ugrozilo na način da je za izbor predsjednika Federacije kojeg bira Dom naroda, a potom potvrđuje svoju vladu dovoljna jedna trećina svakog kluba Doma naroda, što znači da se svih izbornih ciklusa zadnjih godina Hrvati stalno bore da Bošnjaci ne dobiju tu jednu trećinu u njihovom klubu i time ih de facto dekonstituiraju i zapravo ih potpuno izbace iz izborne sheme svedu na nacionalnu manjinu.

U tom smislu su ovi izbori pod navodnicima "najopasniji", kazala je Petrović te dodala kako će ključna biti županija srednje Bosne - "ona mjesta oko Viteza u Lašvanskoj dolini, gdje je taj cijeli bosanski lonac međunarodne zajednice i započeo 1991. godine".

Osim političke, BiH ove izbore dočekuje i u velikoj sigurnosnoj krizi, upozorila je Petrović podsjetivši na pitanje produžetka mandata Altei - vojnoj misiji EUFOR-a.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene