Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irak: Eksplozija kraj zgrade poljskog veleposlanstva, najmanje dvoje mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini zgrade poljskog veleposlanstva u Bagdadu su odjeknule četiri eksplozije, pri čemu su poginule najmanje dvije osobe, samo pet dana nakon što je poljski veleposlanik ozlijeđen u bombaškom napadu, izvijestio je vršitelj dužnosti poljskog veleposlanika u Bagdadu Waldemar Figaj.

"Na četiri različita mjesta tijekom jutra i ranog poslijepodneva
odjeknule su eksplozije. Prva je bila vrlo snažna", rekao je Figaj dodavši kako su se od siline eksplozije prozori zgrade veleposlanstva sami otvorili, no okna su ostala čitava. Sve četiri eksplozije odjeknule su na oko 200 metara od zgrade veleposlanstva, izvijestio je Reuters. 

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

Poljski veleposlanik u Iraku general Edward Pietrzyk ozlijeđen je u trostrukom bombaškom napadu na njegov diplomatski konvoj u srijedu u središtu Bagdada. Pritom su poginuli jedan djelatnik poljske službe sigurnosti i irački civil. Veleposlanik Pietrzyk je u teškom stanju, no njegov život nije ugrožen, izvijestili su iz bolnice u kojoj ga liječe.

>> Poljski veleposlanik u Bagdadu ranjen u atentatu

Poljski premijer Jaroslaw Kaczynski nedavno je rekao kako namjerava zadržati oko 1.000 poljskih vojnika na jugu Iraka unatoč prošlotjednom napadu. Poznato je da je Poljska odan suradnik SAD-a. Diplomatski izvori u Varšavi izvijestili su kako će zgrada veleposlanstva u predstojećih nekoliko tjedana biti preseljena u osiguranu Zelenu zonu Bagdada, izvijestio je France presse.

Diljem Iraka u ponedjeljak se dogodilo više napada u kojima ima puno poginulih i ozlijeđenih. U blizini Tehnološkog Sveučilišta u središtu Bagdada u eksploziji automobila bombe poginule su četiri, a ozlijeđeno je deset osoba, među kojima četiri žene i troje djece. U istočnom dijelu Bagdada u četvrti Al-Kamilya u eksploziji automobila bombe poginula je jedna osoba, a šest ih je ranjeno, a u sjeverozapadnoj četvrti grada Kadhimiyi u eksploziji bombe podmetnute uz cestu ozlijeđene su četiri osobe.

Blizu Tikrita, u samoubilačkom napadu izvedenom kamionetom bombom poginulo je troje ljudi, a ozlijeđeno ih je 13.

Agencija dpa izvješćuje kako su iračke vojne snage u ponedjeljak uspjele spriječiti Al-Qaidinu zavjeru čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad Tikritom, izvijestili su dužnosnici, dodavši kako je teroristička mreža namjeravala napasti nekoliko ciljeva u samom središtu Tikrita. 

Istodobno je američka vojska izvijestila kako su u akcijama što su ih pokrenuli diljem zemlje, uhitili jednog od ključnih vođa Al-Qaide u Iraku, koji je, prema informacijama agencije AP, bratić bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina. Vjeruje se da je osumnjičeni, čije ime nije objavljeno, umiješan u prijenos novca i opreme iz Sirije namijenjene terorističkim ćelijama u području Mosula.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene