Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZORNA SNAGA

Indoneziju pogodio snažan potres, treslo se sve do Australije: ''Činilo se da traje godinama''

Potres u Indoneziji
Potres u Indoneziji Foto: EMSC
Izrazito snažan potres magnitude 7,6 pogodio je u noći na utorak regiju Tanimbar u Indoneziji.

Potres magnitude 7,6 pogodio je regiju Tanimbar u Indoneziji u utorak u 2:47 ujutro po lokalnom vremenu, a imao je žarište u moru Banda, oko 85 kilometara sjeverno od otoka Babar, koji je dio indonezijske provincije Maluku, ili 368 kilometara sjeveroistočno od Istočnog Timora.

Američki geološki institut (USGS) procijenio je preliminarnu magnitudu od 7,6 uz dubinu od 95 kilometara. Indonezijska seizmološka agencija BMKG procijenila je magnitudu od 7,5, što je pad od prethodne procjene od 7,9.

BMKG je izdao upozorenja na tsunami za obližnje otoke i pozvao zajednice u nekoliko okruga da se evakuiraju na uzvisine. Ostale zemlje u regiji nisu izdale upozorenje na tsunami.

Nema prijetnje od tsunamija za australsko kopno, otoke ili teritorije, objavio je Zajednički australski centar za upozoravanje na tsunami. 

Potres
 se osjetio čak i u Darwinu u Australiji, navode tamošnji stanovnici.

''Moglo se čuti kako zemlja tutnji''

"Cijela se kuća tresla, moglo se čuti kako zemlja tutnji"; "Bio je ogroman! Činilo se da traje godinama, cijela se kuća tresla. Najveći koji sam osjetio", "Rock and roll! Dovoljno je jak da probudi moju ženu", neka su od svjedočanstava na EMSC-u.


Osjetio se i u Australiji, pišu: "Najveće, najduže i najnasilnije kretanje Zemlje koje sam osjetio u svojih 30 godina života u Australiji. Trajalo je dobrih 30 do 60 sekundi."

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Pročitajte i ovo Matea Ćorić, novinarka Nove TV Obnova kasni Nastava i u bivšem zatvoru: Učenici u Banovini i u novo polugodište u zamjenskim školama

Zasad nema dojava o žrtvama i štetama.

Indonezija se nalazi na "pacifičkom vatrenom prstenu", području visoke seizmičke aktivnosti koje se nalazi na više tektonskih ploča.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene